Pénzügyi krízis, munkanélküliség - növekszik az öngyilkosságok száma Európában

Szemlézte: Dr. Hanyecz Vince

A Lancetben jelent meg az elemzés 10 európai uniós tagország öngyilkossági arányszámairól - a 2007-től 2009-ig tartó időszakra vonatkozóan. Míg korábban az öngyilkosságok aránya Európa-szerte csökkenő tendenciát mutatott a kereső korú (65 éves kor alatti) lakosság körében, a válság megfordította trendet. A 10 vizsgált EU-tagország közül 9-ben növekszik az öngyilkosságok aránya.

A növekedés 5 és 17 % között mozog, számottevő egy csökkenő tendenciát mutató periódus után, írja a The Lancet. A jelentést készítő munkacsoport az Egészségügyi Világszervezet adatait használta fel a 10 ország öngyilkossági helyzetének összehasonlításához.

A vizsgált időszak alatt harmadával nőtt a munkanélküliség.

Az egyetlen vizsgált európai ország, ahol nem növekedett, sőt tovább csökkent az öngyilkosságok száma: Ausztria. Ez az ország kevésbé volt kitéve a pénzügyi krízisnek, mint a többi, írják a jelentés szerzői.

A legrosszabb öngyilkossági arányt Görögországban (17 %-os emelkedés) és Írországban (13 %-os emelkedés) tapasztalták - ezeket az országokat a válság erősebben érintette. De az Egyesült Királyságban is jelentős - 10 %-os volt az emelkedés.

Dr. David Stuckler, a kutatócsoport egyik tagja ezt mondja: "Teljesen megfordult a trend. Az öngyilkosságok a recesszió előtt csökkentek, majd elkezdtek emelkedni csaknem valamennyi vizsgált európai országban. Szinte biztos, hogy a növekedés a financiális krízishez köthető."

Aztán hozzáfűzte, hogy más lehetséges hatások is várhatók az emberek egészségére a gazdasági problémák következményeként: olyanok, mint a szívbetegségek és a daganatos betegségek arányának megemelkedése, amit majd évek múlva fogunk észrevenni.

Ugyanezen időszakban a közúti balesetek okozta halálozás aránya csökkent. A szakértők azzal magyarázzák, hogy növekedett a munkanélküliség, kevesebbet autóztak az emberek. Ezzel azonban kevesebb lett a szervátültetéshez felhasználható szervek mennyisége - jegyzik meg a kutatók.

A BBC még korábban ez évben végzett egy felmérést, amely kiderítette, hogy a pénzügyi válság ideje alatt megnőtt az antidepresszánsok fogyasztása. A Prozac és más, hasonló gyógyszerek felírása több, mint 40 %-kal nőtt az utóbbi négy esztendőben, és a háziorvosok szerint egyre több beteg panaszkodik, hogy anyagi gondok nyomasztják.

A Mentális Egészségközpont helyettes főigazgatója szerint: "Tudjuk, hogy a munkanélküliség és a munkanélküliségtől való félelem a rossz mentális egészség fő kockázati tényezője. A munkanélküliség, és a munka elvesztésétől való félelem hatalmas közegészségügyi probléma."
fuggetlen.hu/Medical News Today