Melyik korosztály szedi a legtöbb antidepresszánst?

2011. június 22. 05:55, szerda

- Szemlézte: Dr. Hanyecz Vince

2010-ben a középkorú európaiak 10 százaléka szedett antidepresszánst - derült ki a Warwicki Egyetem és a bonni IZA munkaügyi kutatóintézet közös vizsgálatából. A kutatók részletesen elemezték 27 európai ország - köztük Magyarország - csaknem 30 000, véletlenszerűen kiválasztott állampolgárának szokásait.

Az "Antidepressants and Age" (Antidepresszánsok és a kor) című, David G. Blanchflower és Andrew J. Oswald által írt tanulmány az IZA Intézet honlapjáról tölthető le.

Oswald, a nagy-britanniai Warwicki Egyetem közgazdásza szerint aggasztó és elgondolkodtató, hogy az emberi történelem leggazdagabb és legbiztonságosabb társadalmaiban élve miért van ennyi középkorú embernek szüksége gyógyszerekre ahhoz, hogy elviselhetőnek érezze az életét.

A kérdőíves felmérés szerint minden tizenharmadik európai felnőtt - és minden tizedik középkorú felnőtt - szedett antidepresszánst a válaszadást megelőző 12 hónap során. Az antidepresszánst használók aránya Portugáliában a legnagyobb (16%), de az átlagnál magasabb Litvániában, Franciaországban és Nagy-Britanniában is. A legkevesebb antidepresszánst pedig Görögország, Ciprus és Bulgária középkorú lakói szedik.

Magyarországon a középkorúak 7%-a szed antidepresszánst, ebből 4% rendszeresen.
Az antidepresszáns-használat a középkorú, munkanélküli, alacsonyan iskolázott, elvált vagy partnerétől külön élő nők körében a leggyakoribb.

Az életkorral az antidepresszáns-szedés gyakorisága meredeken nő a 40-es évek végéig, majd csökken. Ez az eloszlási mintázat férfiak és nők, illetve nyugat-európaiak és kelet-európaiak körében egyaránt megfigyelhető, és független attól, hogy valaki nevel-e gyereket.

A megfigyelt mintázat egybecseng azzal a közelmúltban felfedezett jelenséggel, hogy a boldogság és a lelki egészség szintje megközelítőleg "U" alakot ír le az élet során. Az életünk derekán megfigyelhető mélypontnak egyelőre nincs tudományos magyarázata.

Forrás: [origo]