Rabkórház is része lehet az új pszichiátriai központnak

2011. május 26. 06:25, csütörtök

- Szemlézte: Horváth Eszter Ágnes

A legtöbb kórházról szó sem esik a kormány egészségügyi tervezetében, állítja az MSZP szakpolitikusa. Havas Szófia szerint a Semmelweis Terv néven ismertté vált koncepció az átszervezések kapcsán mindössze három dél-pesti intézmény összevonásáról beszél, illetve a tervezetből még az is kiderül, hogy a pszichiátriai ellátásra egy új, eddig ismeretlen központot hoznának létre, amelyhez az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet, valamint a tököli rabkórházat is hozzácsatolnák. Az adófizetők milliárdjaiból felépített Uzsoki, vagy épp a Bajcsy-Zsilinszky Kórház további sorsáról azonban már nem tesz említést a koncepció.

A szabad orvosválasztás esetleges korlátozása egyébként Havas Szófia szerint nem okoz majd problémát, mert ha az orvosok tömegesen hagyják el az országot, akkor úgy sem lesz kiből választani. A szocialista képviselő indokoltnak tartja a rezidensek kétszázezres bérkövetelését, viszont azt is megjegyezte, hogy ez esetben természetesen a havonta 260 ezret kereső 65 éves osztályvezető főorvosok bérét is a duplájára kellene emelni, hogy az idősebb szakorvosok se hagyják el a pályát.
A Semmelweis Terv persze a finanszírozás kérdésével sem foglalkozik, de Havasnak lennének elképzelései arra vonatkozóan, hogy miből lehetne emelni az orvosok béreit: a szocialista politikus szerint például az Orbán fogorvosára költött egymilliárdot is lehetne erre a célra fordítani.

Forrás: ATV