Jövő év második felében nyílhat meg az új pszichiátriai intézet

www.mr1-kossuth.hu

Nem a régi OPNI helyén, hanem a budai MÁV-szanatóriumban nyílna meg az új pszichiátriai intézet - mondta a 180 percben a a Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja.

Leghamarabb a jövő év második felében nyithatják meg az új pszichiátriai intézetet, ahol nemcsak fekvőbetegosztály lesz, hanem több ambulancia is - mondta 180 perc című műsorunkban Rihmer Zoltán professzor, a Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja. Hozzátette: a jelenlegi elképzelések szerint nem a régi OPNI helyén, hanem a budai MÁV szanatóriumban nyílna meg az új Országos Pszichiátriai Intézet.

Az OPNI orvoscsapatait ugyanakkor már nehéz lenne összegyűjteni, mert sokan külföldre távoztak. Az új intézményben ugyanakkor lesz például egy magas biztonságú pszichiátriai osztály azoknak a betegeknek, akik a betegségükből kifolyólag veszélyes magatartást tanúsítanak. Lesz egy másik teljesen új, az úgynevezett igazságügyi osztály.
Jelenleg a több mint ötven pszichiátriai osztály és a több mint 130 ambuláns pszichiátriai ellátóhely teljes mértékben lefedi az egész ország területét. Az ambuláns pszichiátriai ellátóhelyeken azonban naponta 60-70 beteget néz meg egy pszichiáter, és ilyen körülmények között dolgozni rendkívül nehéz. Kétszer ennyi pszichiáter kellene - mondta Rihmer Zoltán.

Több kezelt beteg, kevesebb öngyilkosság

Közel felével csökkent a befejezett öngyilkosságok száma Magyarországon az utóbbi 30 évben, 2006 óta azonban ismét egy kis emelkedés észlelhető, és kifejezetten emelkedett az öngyilkossági kísérlet miatt az orvosi ellátásba kerülők száma - mondta rádiónknak Rihmer Zoltán országos szakfelügyelő főorvos, a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja. Bár az okokat nem könnyű felderíteni, nagyon valószínű, hogy az öngyilkosságok a depresszióval függenek össze. Ha a depressziós beteg jut el a kezelésig, nagyobb lesz az öngyilkosságok száma - mutatott rá az összefüggésekre. Rihmer Zoltán elmondta: a felnőtt lakosság körülbelül nyolc százaléka szenved depresszióban, ezeknek a betegeknek az ötven százaléka van kezelés alatt. Ez a szám harminc évvel ezelőtt mindössze öt százalék volt.