"A pszichés betegek ellátása nem lehet luxus" - a WHO igazgatója felemelte szavát!

www.webdoki.hu

A WHO adatai szerint világszerte több mint 150 millió ember szenved depresszióban, 40 millióan epilepsziában és 24 millióan demencia-betegségekben.

"A pszichés betegek ellátása nem lehet luxus" - jelentette ki Margret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, aki a lelki betegségek elleni küzdelem megerősítésére szólította fel a nemzetközi közösséget.

A WHO adatai szerint világszerte több mint 150 millió ember szenved depresszióban, 40 millióan epilepsziában és 24 millióan demencia-betegségekben, például Alzheimer-kórban. Közülük évente egymillión követnek el öngyilkosságot.

További 125 millióan alkoholizmus okozta neurológiai problémáktól szenvednek.

"A puszta számok nem mondanak el semmit az érintett betegek szenvedéseiről" - fejtette ki Chan egy témával foglalkozó konferencia megnyitóján csütörtökön Genfben.

Chan utalt a pszichés betegségekkel diagnosztizált és szakszerű kezelést kapott betegek számának különbségére: néhány fejlődő országban öt beteg közül csupán négy részesül kezelésben.

A kialakult visszás helyzetért Chan a széleskörű ismerethiányt valamint a betegek megbélyegzettségét tette felelőssé.

A konferencián kiemelték: az egészségügyi kiadványoknak csupán két százaléka jut el a pszichés betegekhez. A szakmai találkozó keretében ezért a WHO bemutatta a lelki betegek kezelését segítő útmutatóját, amely a nem szakorvosokhoz is fordul. A brosúra rámutat, hogy a kezeléseknek nem kell feltétlenül drágának lenniük.

Hirado.hu