Miért veszélyesek az altatók és az antidepresszánsok?

inforadio.hu

Az álmatlanság és a szorongás elleni gyógyszerek nem cukorkák - állítják kanadai kutatók, akik arra figyelmeztetnek, hogy ezen gyógyszerek rendszeres és ellenőrizetlen szedése több okból is rendkívül veszélyes lehet.

A kanadai Laval University kutatói több mint 14 ezer ember 1994 és 2007 között rögzített vizsgálati eredményeit és adatait nézték át, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik szorongás és álmatlanság elleni gyógyszereket szedtek, harmaduknál megnövekedett annak a kockázata, hogy a 13 éves vizsgálati idő során meghaljanak.

A kutatók szerint ennek több oka is lehet. Az egyik szerint ezek a szerek hatással vannak az ember reakcióidejére, figyelmére és koordinációjára, ezért gyakrabban érheti baleset.

Egy másik elmélet szerint a szóban forgó gyógyszerek hatással vannak a központi idegrendszerre is, és valószínűleg növelik az öngyilkossági hajlamot.  Több szakértő azon a véleményen van, hogy azért is veszélyesek, mert alvás közben légzési problémákat okozhatnak.

Ezek a gyógyszerek nem cukorkák - fogalmazott Genevieve Belleville, aki a kutatást vezette. Hozzátette: a kognitív viselkedésterápiával jól lehet kezelni az inszomniát és a szorongást, de az orvosoknak módszeresen meg kell beszélniük a páciensükkel a lehetőségeket.

A gyógyszeres megközelítés a pszichológiai kezeléssel kombinálva ígéretes stratégia lehet a szorongás csökkentésében és az alvás elősegítésében - hangsúlyozta a szakértő.