Miért ismételgetik az idősek a történeteket?

www.lifenetwork.hu

Nem véletlen, hogy a nagyszülők állandóan ugyanazokat a történeteket ismételgetik. Egy új tanulmány szerint az idősek könnyebben elfelejtik, hogy ki az, akivel egy bizonyos információt már megosztottak.

A tanulmány kétfajta emlékezetet vizsgált: a forrásemlékezetet (hogy kitől hallotta az ember az információt) és a célemlékezetet (hogy kiknek mondta el). "Nem elég, hogy nem emlékeznek, kivel osztottak meg történeteket, de egészen magabiztosak abban, hogy nem mondtak el dolgokat egy bizonyos illetőnek, annak ellenére, hogy valójában megtették" - nyilatkozta a társszerző Nigel Gopie az idős emberekről. "Feltehetően a túlzott bizonyosság miatt mondják el többször ugyanazt ugyanannak a személynek."
Az öregedés forrás-és célemlékezetre gyakorolt hatásának vizsgálatához 40-40 embert gyűjtöttek össze a 18-30 illetve a 60-83 éves korosztály tagjai közül. Az egyik kísérletben a résztvevők 50 tényt olvastak fel a képernyőn megjelenő 50 különböző hírességnek. Később vissza kellett emlékezniük arra, hogy melyik tényt melyik személynek mondták el. Ez a kísérlet a célmemóriát vizsgálta: Kinek mit mondtak? A másik kísérletnél a közismert személyek mondtak el tényeket a résztvevőknek, akiknek utána azt kellett felidézniük, kitől mit hallottak. Itt a forrásemlékezetet elemezték: Ki mondott mit?
Az eredményekből az derült ki, hogy az öregség kevéssé befolyásolja a forrásmemóriát. A fiatalok 60 százalékos eredménnyel tudták megmondani, kitől mit hallottak, míg az idősek is 50 százalékot értek el. A célmemória vizsgálatánál azonban az éltesebb generáció 21 százalékkal maradt alul. A kutatók gyanítják, hogy az idősek hajlamosabbak a célemlékezet hibás működésére, mert ahogy öregszenek, elveszítik az összpontosítás és odafigyelés képességét. Más szóval annyira figyelnek magára a történetre, hogy arról elfeledkeznek, ki is volt az, akinek elmondták.
Medipress