Dühroham rácsok mögött

nol.hu

Az éhségsztrájkoló igazgató leváltását kérik Kecskeméten

A kecskeméti Juhar utcai speciális iskola több mint negyven alkalmazottja tiltakozik Kimpián Ildikónak, az intézmény vezetőjének a testi épségük megvédéséért kezdett éhségsztrájkja miatt. Véleményük szerint a megoldás az intézményvezető felmentése lenne. Az igazgató asszony lapunknak azt mondta: tiltakozása lassan eléri a célját. Szerinte ugyanis egyre több szervezet biztosította a támogatásáról, mert ki merte mondani az igazat arról a tarthatatlan helyzetről, ami a gyógypedagógia területén jelenleg uralkodik.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a múlt héten személyi szabadság megsértésé nek bűntettével gyanúsította meg a rendőrség Kimpián Ildikót, a kecskeméti Juhar utcai speciális iskola igazgatóját. Az ügyben február óta nyomoznak szoros ügyészi felügyelet mellett. Akkor került nyilvánosságra hogy a Bács-Kiskun megyei önkormányzat által fenntartott fogyatékosokat és állami gondozottakat foglalkoztató intézményben a vezetőség jóváhagyásával létrehoztak egy belülről nem nyitható, berácsozott ablakú szobát, amelybe hosszabb-rövidebb ideig bezártak hiperaktív, nehezen kezelhető gyerekeket. Egy szülő érdeklődésünkre elmondta: bár a nevelők azzal nyugtatták, hogy kamerákon keresztül figyelemmel kísérik az elzárt gyereket, ennek ellenére az autista kisfia a szükségleteit is ebben az szobában volt kénytelen elvégezni. Az anyuka azóta másik intézménybe vitte gyermekét, akinek – elmondása szerint – azóta nincsenek dührohamai. Az ügyben a fenntartó önkormányzati vizsgálat a panaszokat alaptalannak találta.
Kimpián Ildikó a múlt héten történt meggyanúsítást követően nem volt elérhető. Szombat este SMS-t küldött néhány nagyobb médiumnak, amelyben azt közölte: éhségsztrájkba kezd. Az indoklása így hangzott: „Nem tűröm tovább, hogy hitvány emberek a lábukat töröljék belém! Ha ez a mai jogrendszer, nem kívánok benne élni!” – állt az üzenetben. Újabb, a nyilvánosságnak elküldött közleménye szerint éhségsztrájkjának a célja a gyerekek és a kollégái megvédése, akiknek nap mint nap szembesülniük kell a magatartászavaros kamaszok durvaságaival. Követelte: a parlament alkosson törvényt az értelmükben akadályozott gyerekek és nevelőik védelmében.
Az iskola tantestülete aláírásával megerősített petícióval reagált a szabadságon lévő igazgató asszony közleményére. Ebben visszautasítja a vezető azon állításait, hogy megoldatlan probléma lenne számukra az általuk nevelt gyerekek viselkedése. Közlése szerint az igazgató asszony kinevezése óta tapasztalható szakmaiatlanság, személyeskedés az utóbbi hónapokban elviselhetetlenné vált az intézményben. Megoldást az hozhatna, ha az igazgatót a pozíciójából felmentenék – olvasható a közleményben. Kimpián Ildikó lapunk kérdésére válaszolva kijelentette: nem engedi keresztre feszíteni magát. Hozzátette: ebben az intézményben az elmúlt években négy igazgató váltotta egymást. Érdeklődésünkre elmondta: a gondozottak erőszakosságától minden hasonló intézmény szenved, még ha arról nem is beszélnek nyilvánosan. Hozzátette: lehet arról vitázni, hogy az éhségsztrájk nem a legmegfelelőbb módszer ebben a helyzetben, de szerinte az adott szituációban ez volt a legcélszerűbb. Az intézmény alkalmazottainak petíciójával kapcsolatban azt mondta: az iskolában százhatvanan dolgoznak, s közülük több mint negyvenen írták alá a közleményt –Kimpián Ildikó állítása szerint egy embernek a közbenjárására, aki kezdetektől megpróbálja őt lejáratni.
Bányai Gábor, a Juhar utcai iskolát fenntartó Bács-Kiskun megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke a bíróság jogerős döntéséig nem kíván nyilatkozni Kimpián Ildikó tevékenységéről. A megyei közgyűlés elnöke azt mondta: az igazgató tiltakozása miatt meg kell oldani az intézménybéli helyettesítését, amely folyamatban van. Kérdésünkre válaszolva hozzátette: meg kell majd azt is vizsgálniuk, hogy a belső vizsgálatot végzők miként jutottak a rendőrségi nyomozással ellentétes következtetésre.
Megtudtuk: az igazgató asszony éhségsztrájkja a vége felé közeledik, mivel több, a gyógypedagógia területen tevékenykedő szervezet is a támogatásáról biztosította, mert úgy vélik, a foglalkozásuk megérett az új törvényi szabályozásra.