Egyszerű módszerek az időskori elbutulás ellen
www.weborvos.hu

Egészséges életmóddal és "agykarbantartással" előzhető meg az időskori demencia - derült ki egy új tanulmányból.

A cukorbetegség és a depresszió korai felismerése és kezelése, valamint az egészséges táplálkozás és az agy megfelelő karbantartása a legjobb fegyverek az időskori demencia ellen. A British Medical Journal (BMJ) című orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban brit és francia kutatók azokat az egyszerű módszereket igyekeztek összegyűjteni, amelyekkel hatékonyan fel lehet venni a harcot az időskori demencia (szellemi leépülés) ellen - olvasható a BBC honalpján (bbc.co.uk). A szakemberek 1400 idősebb korú embernél vizsgálták a demencia jeleit, majd ezt kettő, négy, és hét év múlva is megismételték.

Emellett dokumentálták a résztvevők magasságát, testsúlyát, végzettségét, havi jövedelmét, mozgékonyságát, táplálkozási szokásait, alkohol- és dohányfogyasztását, valamint olvasási feladatokat végeztettek velük és az intelligenciájukat is megmérték.

Eredményeik szerint a depresszió és a cukorbetegség megelőzésével, valamint a fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztással összességében 21 százalékkal csökkenthető a jövőbeli demenciás esetek száma.
Az írás-olvasás, a műveltség, vagyis az oktatás egészének fejlesztésével pedig 18 százalékkal lehetne visszaszorítani Nagy-Britanniában az újonnan kialakuló demenciás esetek számát az elkövetkező hét évben. Meglepő módon azonban a betegséghez kötődő gén "eltávolítása" mindössze 7 százalékos a csökkenést jelentene.
(A betegség kialakulásának eddig számos okát sikerült azonosítani, így az elhízást, a magas vérnyomást, illetve koleszterinszintet is.)

A szakemberek által javasolt megelőzési technikák hatásosságának vizsgálatához további kutatásokra van szükség, amelyeknek már a fiatalabb felnőttekre is ki kell terjedniük - mondták a kutatók.