Svájc: Szabad orvosválasztás csak külön díjazás ellenében

Ärzte Zeitung , 2010, 6, 23.
(Tömörítvény)


A svájci Nemzeti Tanács a hálózatokban való integrált ellátást szabállyá akarja tenni. A választási szabadságú biztosítottak magasabb önrészesedést fizetnek. Szabad orvosválasztás csak külön díjazás ellenében lesz. A Nemzeti Tanács hozzájárult a Managed-Care reformhoz.

2012-től Svájcban az integrált ellátásnak az orvosi hálózatokon belül szabálynak kell lennie. A svájci háziorvosok szakmai szövetsége támogatja a törvényváltozást az integrált ellátás fejlesztésére, amihez a Rendi Tanácsnak, a Parlament Kis Kamarájának még hozzá kell árulnia. A háziorvosok mindenesetre kritizálják, hogy a Szövetségi Tanács a minőség és költségvetési felelősség kérdésében beleavatkozik a hálózatokba. Ahhoz, hogy az egészségügyben csökkentsék a költségeket és fokozzák a hatékonyságot, a jövőben minden orvosi hálózatnak részt kell vennie a költségvetési felelősség vállalásában. Eddig ez a hálózati orvosoknak a tetszésére volt bízva.

A több mint 100 orvosi hálózatból jelenleg kb. 85% döntött a költségvetési felelősségben való vállalás mellett, hangzott el Winterthurban a Managed Care fórumon. A felelősségben való részvétel azt jelenti, hogy egy hálózat betegek meghatározott csoportjára egy megállapodás szerinti költségcélt kap. Ha ezt a célt nem érik el, a kockázatot megosztják a hálózat és a biztosító között. A háziorvosok üdvözlik, hogy a reform kötelezi a betegpénztárakat, hogy minden régióban legalább egy Managed-Care modellt kínáljanak. A szabad orvosválasztás korlátozása vállalható keretek között marad. A jövőben azoknak a betegeknek, akik megtartják a szabad orvosválasztást, a franchise (önrészesedés) 20%-át meghaladó egészségügyi költségeket maguknak kell fizetniük. Jelenleg minden felnőtt svájci átlagosan kb. 250 eurót fizet a kötelező alapbiztosításért. Ehhez jön évi 300 frank önrészesedés, valamint egy önrészesedés, a kezelési költségek 10%-a, max. 700 frankig.

A német Managed Care szövetség (BMC) ezalatt azt tervezi, hogy saját javaslatokat ad a németországi egészségügyi reformhoz. "Itt arról is van szó, hogy a Managed Care eszközöket Svájcból Németországban is alkalmazhatóvá tegyék" - mondta a BMC. Mindenesetre a svájci egészségügy nem hasonló a németországihoz. Elképzelhető azonban, hogy az orvosokat a jövőben erősebben bekapcsolják a minőségorientált finanszírozásba.