Tünetek amelyeket komolyan kell venniinformed.hu

Szervezetünk tüneteket produkál és jelzéseket küld, amelyek valamely lehetséges bajra hívják fel a figyelmet. Szerencsére nem minden tünet jelez súlyos bajt, de nem árt, ha tudjuk, mit vegyünk komolyan.


A fejfájás oka például lehet stressz, alváshiány, kiszáradás, koffeinmegvonás vagy egy sor más hétköznapi ok. A hirtelen, villámcsapásszerű és kínzó fejfájás azonban agyvérzés jele is lehet. Ha felismerjük, és azonnal hívjuk a mentőket, életet menthet.

Az alábbiakban hat súlyos bajra utaló, és azonnali sürgősségi beavatkozást igénylő tünetet sorolunk fel:

1. Karok és/vagy lábak bénulása, zsibbadás, zavartság, szédülés, kettős látás, nem világos beszéd, a szavak keresése, gyengeség, különösen az arc vagy a test egyik felén.

A fentiek a stroke (szélütés) jelei. Ilyenkor az agyhoz oxigént szállító erek megrepednek vagy elzáródnak.

A tünetek attól függnek, az agy melyik része érintett. Ha egy nagy ér záródott el, nagyobb területen jelentkezhet például a bénulás vagy a zsibbadás, ha csak kisebb, a tünetek korlátozódhatnak csupán egyetlen karra vagy lábra.

Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal hívjuk a mentőket, vagy vigyük a beteget a sürgősségi osztályra. Érelzáródás esetén a beteg vérrögöt feloldó gyógyszert kap. Ezt a legjobb a tünetek jelentkezési utáni első három órában adni, bár egyes új szereknél az időkeret kicsit nagyobb is lehet. Fontos azonban mindenképpen az időzítés, a gyors beavatkozással megmenthető az agyszövetek a pusztulása.

2. Mellkasi nyomás vagy fájdalom, a karba, állkapocsba vagy a nyakba kisugárzó fájdalom, hideg verítékezés, gyengeség, émelygés, hányás, ájulás érzése, légszomj.

Ezek a szívroham, infarktus tünetei. Ha bármelyiket észleljük, haladéktalanul hívjuk a mentőket, vagy siessünk a beteggel a sürgősségi osztályra. Ajánlatos elrágni egy normál aszpirin-tablettát (ha az illető nem allergiás rá), mert ez segíthet a szívizomelhalás megelőzésében.

Nem minden infarktusnál észlelhetők a fenti tünetek, különösen nőknél, idősebbeknél és cukorbetegeknél fordulhat elő "fájdalom nélküli" szívroham. Ennek tünetei a gyengeségérzet, hirtelen szédülés, szapora és erős szívverés, légszomj, verítékezés, halálfélelem, émelygés, hányás.

Fontos, hogy ismerjük a tüneteket és megpróbáljuk értelmezni is őket. Nem minden állkapocs-fájdalommal rohanunk ugyanis orvoshoz, de ha emellett néhányat a többi tünetből is érzékelünk, akkor tudnunk kell, hogy a helyzet komoly.

3. A lábszár fájdalma, érzékenysége, mellkasi fájdalom, légszomj, véres köhögés

A fentiek mélyvénás trombózis és tüdőembólia tünetei. Okozhatja hosszas egyhelyben ülés, például repülőúton vagy hosszú autóúton. Műtét után hosszabb ideig tartó fekvéskor is előfordulhat.

Ülő vagy fekvő helyzetben a vér összegyűlhet és pangás lép fel a lábszárban. Ha ilyenkor vérrög alakul ki, a vádli megduzzad, fáj, és tapintásra érzékeny lehet. Ha hirtelen mellkasi fájdalom is jelentkezik, az annak a jele lehet, hogy egy vérrög leszakadt, és a tüdőbe került. Ez életveszélyes állapot, azonnali beavatkozást igényel.

4. Vér a vizeletben, fájdalom nélkül

Ha véres a vizeletünk, azonnal keressük fel az orvost, még akkor is, ha a tünetet nem kíséri fájdalom.

A vesekő vagy a hólyag, illetve a prosztatagyulladás a véres vizelet gyakori oka, ám ezek fájdalommal, kellemetlenséggel járnak, tehát ilyen esetekben hamarabb fordulunk orvoshoz.

Ezzel szemben, ha csak vért észlelünk a vizeletben, de más tünetünk nincs, hajlamosak lehetünk elhanyagolni a problémát. Véres vizeletet okozhat a vese, a húgycső, a hólyag vagy a prosztata rákos megbetegedése is, épp abban a fázisban, amikor még gyógyítható, és fájdalmat nem okoz. Figyeljünk oda tehát erre a fontos jelre, és keressük fel az orvost, mert lehet, hogy a diagnózis egyetlen kulcsa a vér a vizeletben.

5. Nem javuló vagy súlyosbodó asztmás tünetek

Az asztmás rohamokat a zihálás és a nehéz légzés jellemzi. Ha a roham nem csillapodik, vagy netán súlyosbodik, sürgősségi ellátásra van szükség.

Ha az asztmás rohamot nem kezelik, súlyos izomkimerüléshez és akár halálhoz is vezethet. Vannak asztmások. akik azért nem mennek orvoshoz, mert szinte szégyellik, hogy oly sokszor jártak már ott azelőtt, az is előfordul, hogy nem képesek autót vezetni a légszomj miatt.

Mivel az asztma megnehezíti a légzést, az izmok elfáradnak, a tüdő által kicserélt levegő mennyisége pedig csökken, esik az oxigénszint, és emelkedik a széndioxid-szint, aminek nyugtató hatása van az agyra. Ettől a beteg álmosabb, fáradtabb lehet, még a levegővételhez szükséges motivációt illetve energiát is elveszítheti. Nagyon veszélyes állapot, a beteg nyugodtnak tűnik, miközben valójában haldoklik. Ha tehát az asztmás roham néhány órán belül nem enyhül, irány a sürgősségi osztály.

6. Depresszió és öngyilkos gondolatok

Hamarabb fordulnak az emberek mellkasi fájdalommal vagy elviselhetetlen légszomjjal orvoshoz, mint depresszióval, pedig az utóbbi is életveszélyes állapot.

Vannak, akik azért nem keresik a segítséget, mert úgy vélik, lustának vagy gyengének fogják őket tartani. Fontos tudni, hogy a depresszió esetében az agy kémiai egyensúlyának felborulásáról van szó, éppen olyan betegség, mint bármelyik másik.

A depresszió tünetei: szomorúság, levertség, fáradtság, apátia, szorongás, az alvási szokások megváltozása, étvágytalanság. A depressziót gyógyszerekkel és pszichoterápiával egyaránt eredményesen lehet kezelni. Ha nincs kivel beszélni, vagy öngyilkos gondolatok esetén hívható valamelyik lelki segélyvonal is.

Dobos, L.