Egy szer esetében 31 milliárd forintot dobtunk ki a kukábawww.mno.hu

A kiváltott orvosságok tizede felbontatlanul kerül a kukába. Elégedetlenek az orvosok a betegekkel, mert a páciensek nem működnek közre elég fegyelmezetten saját gyógyulásukban - írta a Népszabadság.

A lap szerdai számában a Medical Tribune című szaklap alapján idéz egy nemzetközi kutatást, amely szerint a betegek fele ki sem váltja, vagy ha mégis, akkor nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően szedi a gyógyszereit. A terápiás együttműködés hiánya óriási költségeket ró az adófizetőkre, és veszélyezteti a beteg életét.

A kutatás szerint a leggyakrabban a krónikus betegek azok, akik idő előtt abbahagyják a gyógyszerek szedését, nem váltják ki, vagy ha mégis, akkor nem megfelelő időben, és csak kisebb adagot vesznek be, mint amennyit az orvos előírt. Becslések szerint a helytelen gyógyszerhasználat miatt csak az Egyesült Államokban évente hétszázezer szívbeteg és több mint félmillió daganatos beteg hal meg idő előtt.

A magyarországi helyzetet jellemzi a lap Molnár Márk Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársának a vérzsírcsökkentő szerek helytelen használatáról végzett kutatásával, amelyből kiderült: tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, olyan, mintha soha el sem kezdte volna. Márpedig ha nincs egészségnyereség, az azt jelenti, hogy kárba veszett a megszakított terápiára fordított támogatás. Ily módon az elmúlt három évben csak e szer esetében több mint 31 milliárd forint közpénzt dobott ki az egészségbiztosító az ablakon.

(MTI)