Titokzatos radar segít a melegeknek egymásra találni


nol.hu

Egy holland kutatás szerint létezhet a köznyelvben "melegradarként" ismert jelenség, azaz a homoszexuálisok azon feltételezett érzéke, amelynek segítségével képesek megtalálni - akár még tömegben is - más melegeket.

A leideni egyetem kutatói Lorenza Colzato vezetésével 42 homo- és heteroszexuális nő és férfi figyelmét vizsgálták fényképek segítségével. A képek nagy négyzetek és téglalapok körvonalait ábrázolták, amelyek mindegyikében kisebb alakok tömörültek. Az emberi agy "alapbeállítása" szerint a nagyobb alakzatot fogadja be, így ha például egy téglalapokkal teli négyzetet látunk, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy négyzetek vannak benne.

Amikor az önkénteseknek hasonló kérdéseket tettek fel a mutatott képekkel kapcsolatban, a heteroszexuális kísérleti alanyok gyorsabban válaszoltak, de többször hibáztak, mint meleg társaik, akik bár lassabban, de nagyobb pontossággal válaszoltak a kisebb formákkal kapcsolatos kérdésekre.

Ez azt sugallja, hogy a homoszexuálisok az apró részletekre éppúgy képesek fókuszálni, mint a nagyobb képre - írják a kutatók a Frontiers in Cognition című szaklapban. Szerintük ez segítheti a melegeket napi rutinjuk során felismerni mások szexuális orientációját.

Ez az első alkalom, hogy tudományos bizonyítékot sikerült találni a "melegradar" mechanizmusának létezésére - mondta Colzato a Daily News című amerikai lap internetes kiadása szerint.

Ezen adottságuk segítségével a homoszexuális emberek gyorsabban képesek felismerni meleg társaikat, így könnyebben találnak párt. Ezt valószínűleg annak köszönhetik, hogy elemzőbb természetűek, mint a heteroszexuálisok.