Új remény a kábítoszerfüggő fiataloknak


www.norvegia.hu

A Diótörés Alapítvány pénzügyi helyzete annyira súlyos volt tavaly, hogy nem láttak más kiutat a szorult helyzetből, mint hogy felfüggesszék a kábítószerfüggő fiatalok megsegítésére indított programot. Idén, a Norvég Alap 1 millió eurós támogatásának köszönhetően az alapítvány folytatni tudja ezt a programot.

A Diótörés Alapítvány szeretné elfelejteni a 2009-es évet. Ez volt az az év, amikor felismertük, hogy nincs több pénzünk és nem tudunk tovább segíteni a hajléktalan kábítoszerfüggő fiataloknak. A Norvégiától kapott támogatás az egyetlen ok, hogy még mindig itt vagyunk. A norvég segítségnek köszönhetően folytatni tudjuk azon fiatalok kezelését, akik talán már nem élnének, ha nem segítenénk nekik - mondta Csépányi Gabriella projektvezető január közepén az "Erre csörög a dió"- projekt bemutatása alkalmával.

Folytatás és növekedés norvég támogatással

Az odaadó projektvezető többször is kiemelte a beszédében, hogy mekkora jelentősége van a Diótörésnek juttatott norvég támogatásnak:
Támogatás nélkül az Alapítvány 100-150 kábítoszerfüggő fiatalja nem kaphatná meg tovább a szükséges kezelését és kénytelenek lettek volna visszamenni az utcára.

Azonban az 1 millió eurós norvég támogatásnak köszönhetően nemcsak folytatni tudjuk munkánkat, hanem fejlődni is tudunk. Kezelési módszerekről tartunk továbbképzést munkatársainknak, fejlesztjük a lullai rehabilitációs otthont és felújítjuk az egyik budapesti épületünket - mondta Csépányi Gabriella.

Együtt a magyar és a norvég kábítoszerfüggők megsegítéséért

A projekt bemutatására a "Káros szenvedéllyel élő fiatalok komplex rehabilitációja" című konferencia keretein belül került sor, amely a hajléktalanság, kábítószerfüggőség és betegségek témaköreivel foglalkozott.

A konferencián magyar szakértők, professzorok és NGO-k mellett a norvég Tyrili Alapítvány is részt vett, amely Norvégiában segít a kábítószerfüggő fiataloknak. A Norvég Alapnak köszönhetően a Tyrili és a Diótörés együttműködő partnerek lettek és az elmúlt hónapok folyamán termékeny tapasztalatcserére került sor.

A norvég nagykövet is részt vett a konferencián és nyitóbeszédében kiemelte a Tyrili és a Diótörés közötti együttműködés fontosságát.

A Norvég Alap az együttműködést és a mobilitást bátorítja és örömmel látom, hogy a két alapítvány tapasztalatokat oszt meg egymással és tanul egymástól. Büszke vagyok arra, hogy Norvégia, a támogatási alapok segítségével, egy ilyen alapvető és életeket megváltoztató projektet tud támogatni. - mondta Siri Ellen Sletner nagykövet.

A projektbemutatót és a konferenciát egy sajtótájékoztató nyitotta meg, melyen az ÁNTSZ és a Diótörés Alapítvány képviselői, valamint a norvég nagykövet vettek részt. A sajtó részéről az MTI, az Echo TV és a Hálózat TV voltak jelen.

A Diófa felé

Másnap a Tyrili Alapítvány és a Norvég Nagykövetség ellátogatott a Diótörés Alapítvány Diófa Rehabilitációs Otthonába, mely a konferencia helyszínétől 140 km-re, Lullában található.

A látogatók a nap folyamán megismerhették a környéket, kezelési módszerekről tájékozódhattak , találkozhattak a fiatalokkal és a munkatársakkal is. Ezután 4 órás program keretén belül tanulhattak és tapasztalatot cserélhettek a Diófa Rehabilitációs Otthon szakértőivel.

Felkészülés a kábítószermentes életre

Pillatanyilag tizennyolc 18 és 35 év közötti beteg lakik a "Diófában". Legtöbbjük néhány hónapja van itt, vannak, akik néhány éve, és vannak olyanok is, akik lehet, hogy a megengedhető teljes 5 évig itt maradnak. A Diófában töltött idő után a betegek önálló életet kezdenek, a cél ezért a kábítószermentes életre való felkészítés.

- Többségük hosszabb ideig élt állami nevelőintézetekben. Életüknek mindennapos része volt többek között a kábítószer, a bűnözés és a prostitúció. Nem tudják, hogyan viselkedjenek a kábítószerrel nem élő emberekkel. Ezt próbáljuk meg megváltoztatni és elmagyarázni nekik - mondta Szilágy Tamás, a Diófa vezetője.

Mindenkinek, aki Lullában akar lakni, hozzá kell járulnia valamivel a közösséghez. Takarítaniuk kell, állatokat etetni, fát vágni és nekik kell elkészíteni az ételt is.

- A szabály a következő: ha nem segítesz, nem maradhatsz. Ennyire egyszerű. Az a célunk, hogy segítsünk azoknak a halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak, akik az összefüggő állami szociális rendszer hiánya miatt (oktatás, egészségügy stb.) élethosszig tartó hajléktalan létre és marginalizálódásra vannak ítélve. Segíteni akarunk nekik, hogy ki tudjanak törni a nélkülözés ördögi köréből. Mi ezzel tudunk segíteni nekik - mondja Szilágyi Tamás.
A Rehabilitációs Otthonban 2 pszichológus, 4 ápoló, 1 szociális munkás, 2 orvos és 2 addiktológiai szakember segíti a lakókat.