Nők dicsőítik az erőszakot

A német nyelvterület lapszemléje

www.mno.hu

Keresztes Lajos
A Die Presse részletesen elemzi Horst Köhler szövetségi elnök távozásának hátterét. A Bild Zeitung értesülése szerint a német munkaügyi miniszter 33 000 közmunkahelyet szeretne teremteni a tartósan munkanélkülieknek. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung annak okait kutatja, miért kampányol egyre több nő a dzsihád mellett.

Bild Zeitung (Bild.de)

Európa legnagyobb példányszámú bulvárlapja A segélyezetteknek "közmunkát" kell végezniük! című cikkében ismerteti Ursula von den Leyen (CDU) szövetségi munkaügyi miniszter asszony javaslatát. A szociális segélyben részesülőknek közmunkát kell végezniük, például az utcákat tisztítani, vagy a parkokat rendben tartani. Von der Leyen asszony ezen módon közel 33 000 személynek szeretne munkát adni. Úgy fogalmazott a lapnak: "Itt mindazokról van szó, akiknek egészen rosszak az esélyeik, hogy rendes munkát találjanak. Mindenki megkapja a maga esélyét. Ezt mutatja, hogy mi tényleg komolyan gondoljuk ezt az ajánlatot". Ez az úgynevezett állampolgári munka három évre korlátozódna, a munkanélküli 30 órás heti munkájáért 900 eurót kapna. Ezt a bruttó összeget igen kevés levonás terhelné.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (Faz.net)

A konzervatív német napilap vasárnapi kiadása Kövessétek nővéreitek példáját! című cikkében foglalkozik a növekvő számú női dzsihádpropagandista problémájával. A biztonsági szervek egy ideje növekvő aggodalommal figyelik a nők szerepének erősödését a németországi iszlamista terrorhálózatokban. Különösen érvényes ez az internetes propagandára. "A nők az utóbbi időben egyre intenzívebben kampányolnak német nyelvű honlapokon az iszlamista terror mellett, köztük szép számmal találhatók a muzulmán vallásra áttért asszonyok" - nyilatkozta Burkhard Freier, az észak-rajna-vesztfáliai alkotmányvédelmi hivatal alelnöke. A nők ezekben az üzenetekben az erőszakot dicsőítik, és állítólag helyes ügyként igazolják a hitetlenek halálát. "Brutalitásukban és agresszív szóhasználatukban nem maradnak le a férfiaktól" - nyilatkozta Freier a lapban.

Nagy figyelmet váltott ki a biztonsági szervek körében egy iszlám hitre tért német nő videója, aki Ummu Safiyya néven felszólította a szövetségi köztársaságban élő muzulmán nőket, hogy csatlakozzanak az afgán-pakisztáni határvidéken zajló fegyveres küzdelmekhez. A lap értesülése szerint a videó készítője az iszlám hitre áttért Luisa S. A fiatal német nő néhány hónappal azután, hogy áttért a muzulmán hitre, férjével közösen elutazott Bonnból az afgán határvidékre. Korábban a közszolgálatban dolgozott a Rajna-Sieg járásban. Férje, Javad S. tavaly októberben, 22 éves korában a pakisztáni katonákkal vívott harcokban vesztette életét.

Die Presse (Diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Eva Male Berlin sokkos állapotban: Köhler lemondott című, berlini keltezésű cikkében elemzi a német szövetségi elnök távozásának okait. Mint egy bomba csapódott be hétfőn Horst Köhler (CDU) meglepő és azonnali lemondásának híre. Abban a Berlinben, ahol a CDU-FDP-koalíció épphogy megemésztette Roland Koch hesseni miniszterelnök, CDU-alelnök lemondását. Angela Merkel (CDU), akinek kormányát tovább gyengíti a lemondás, azonnal lemondta a Dél-Tirolban edzőtáborozó német labdarúgócsapat tervezett meglátogatását. Merkel és alkancellárja, Guido Westerwelle (FDP) válságtanácskozást tartottak, de nem tudták Köhlert rávenni álláspontjának megváltoztatására. A lemondás oka - ő Heinrich Lübke után a második elnök, aki távozik - Köhler vitatott rádióinterjúja volt, melyben gazdasági érdekekkel is magyarázta a Bundeswehr katonai akcióit. (Az előzményekről lásd a május 28-i sajtószemlét.) Az elnök azonnal visszautasította a vádakat, és jelezte, hogy megjegyzése nem az afganisztáni misszióra, hanem például a kalózkodás elleni küldetésekre vonatkozott.

A pünkösd szombatján adott interjú körüli habverés már alábbhagyott, amikor mindenki meglepetésére az elnök hétfő délután bejelentette lemondását. Akadozó hangon, könnyekkel küzdve, oldalán a feleségével sajnálkozott a félreértés miatt. Ugyanakkor visszautasította a gyanúsítgatásokat, ez szerinte a legmagasabb állami tisztséggel szembeni szükséges tisztelet hiányára utal.

Nils Diederich, a berlini Szabadegyetem politológusa szerint ebben a helyzetben helyes döntés volt a távozás. Ha az elnök ilyen heves támadások kereszttüzébe kerül, akkor saját méltóságának védelme érdekében ezt kellett lépnie. Lemondása a kormány presztízsvesztesége és a kancellár súlyos veresége, hiszen az ő jelöltje volt. Merkel elmulasztotta, hogy ügyetlen nyilatkozatai alkalmával az elnök mögé álljon, így kvázi védtelenné tette. Nem véletlen, hogy gyorsan nő a kancellár vezetési képességeivel szembeni bizalmatlanság. Köhlert alig egy évvel ezelőtt választották meg újra. Második hivatali ciklusában a jelenléte hiánya miatt bírálták.