A főiskolások egyre kevésbé empatikusak


www.orientpress.hu

Hiányzik az együttérzés a mai főiskolásokból - állítják amerikai tudósok. Az 1980-as, 1990-es adatokhoz képest a mai fiatalok sokkal kevésbé képesek magukat beleélni mások helyzetébe, és nem is foglalkoztatja őket különösebben, milyen problémákkal küzdenek embertársaik. A szakemberek szerint a média is nagy szerepet játszhat ebben a lehangoló változásban.

A 14 000 hallgató megkérdezésével készült tanulmányt az Association for Psychological Science bostoni konferenciáján fogják bemutatni hamarosan. A legnagyobb csökkenést 2000 után figyeltük meg: az elmúlt 10 évben lettek a legkevésbé együttérzőek a főiskolások - mondta Sara Konrath.

A kérdőívek kitöltése után nyilvánvalóvá vált, hogy a mai fiatalok egy vitás ügyben például már nem igazán kíváncsiak arra, mit érezhet a másik, vagy hogy a szemben álló fél hogyan lát bizonyos dolgokat. Ráadásul nem érzik úgy, hogy a náluk szerencsétlenebb helyzetben lévő embereken segíteniük kellene - írja a Medical News TODAY.

Az adatokból úgy tűnik, hogy a jelenlegi generáció a legönimádóbb, legnárcisztikusabb sz összes eddigi közül - ennek fényében pedig nem meglepő. hogy mások sorsa hidegen hagyja őket. Nagy valószínűséggel a média is okolható ezért a folyamatért: a mai emberek ugyanis sokkal több erőszakot és szenvedést látnak, aminek köszönhetően egy idő után immunisak lesznek rá. Persze a kutatók megjegyzik: az eredmények nem általánosítanak - ma is vannak még empatikus, segítőkész fiatalok.