Németország: Drága hátfájások - évente közel 50 milliárd euróba kerülnek

Kolloquium 2010, 3, 12-13.
(Tömörítvény)


Németországban minden 50. kigazdálkodott eurót a hátfájás terápiájának költségeire kell fordítani. Minél erősebb a fájdalom és minél több neuropátiás része van, annál drágább.

Egy év folyamán az összes felnőttek kétharmada szenved legalább egyszer hátfájásokban, hangzott el egy szimpóziumon a greifswaldi egyetemnek egy kutatója részéről. Az ortopédiai és sebészeti praxisokban ezek a betegségek a leggyakoribb diagnózisok a BNO szerint, az általános orvosoknál a harmadik leggyakoribbak.

Egy 2009 évi tanulmány eredménye szerint ezek évente Németországban 48,9 milliárd euróba kerülnek. Ez megfelel a GDP kb. 2,2%-ának. A pénzügyileg legnagyobb tételek a munkaképtelenség és a keresőképtelenség. Ezek teszik ki az összköltség 54%-át. A kórházi kezelések 13%-ot, az orvoshozfordulások 11%-át teszik ki. Gyógyszerekre a teljes összeg 3%-át fordítják. Átlagosan évente egy betegre 1322 euró közvetlen és közvetett költség esik.

Minél nagyobb a fájdalom, annál magasabbak a költségek

De nagy különbségek vannak. Enyhe fájdalmaknál, nagyobb káros befolyás nélkül elég betegenként kb. 400 euró, erős fájdalmú és károsan befolyásolt betegeknél 7100 euró feletti ráfordítások szükségesek. Ezért a korai, hatékony terápia költségtakarékos. Ez különösen vonatkozik a neuropátiás komponensű hátfájásokra. Jelenleg a neuropátiás hátfájású betegek 4%-a a hátfájások összköltségének 16%-át teszi ki.