Európai Bíróság: Az orvosok részére tilos a gyógyszerhelyettesítés pénzbeni ösztönzésre

Eureport social 2010, 18, 3,16-17
(Tömörítvény)


A főügyész előadta záróindítványát az előzetes döntésre való megkereséshez az államilag megállapított pénzügyi ösztönző mechanizmusokra orvosok részére, hogy meghatározott gyógyszereket rendeljenek.

A jelen esetben nem egyszerű, generikus helyettesítésről van só, hanem egy megnevezett gyógyszernek egy másik, konkrétan megnevezett más hatóanyagú gyógyszerrel való helyettesítéséről.

A brit gyógyszeripar szövetsége (ABPI) emelt panaszt a brit egészségügyi minisztérium ellen. Orvosok és más egészségügyi dolgozók illetékesek gyógyszerek felírására. Ha olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek költségeit az NHS állami egészségügyi szolgálat viseli, akkor ügyelniük kell az NSH felírási szabályaira. A gyógyszerköltségek csökkentésének politikája keretében pénzügyi ösztönzőket tűztek ki, hogy az orvosokat meghatározott felírási gyakorlatra ösztönözzék. Az egyik ezek közül az un. ösztönző felírási szabályozás, amivel az orvosokat konkrétan megjelölt gyógyszerek felírásáért jutalmazzák. Ezek mind új felírásokra vonatkoznak, aminél az orvosokat konkrétan megnevezett gyógyszerek felírására ösztönzik, amelyek azonos terápiás osztályba tartoznak, mind a folyamatos felírásokra is, aminél az orvosokat egy más gyógyszerre való átállításra ösztönzik. Ehhez az NHS megállapította, hogy azonos terápiás csoportban más hatóanyaggal, mely gyógyszer tekinthető egyenértékűnek.

Az ABPI ez ellen emelt panaszt, mert az a véleménye, hogy ez a gyakorlat sérti a 2001/83 sz. irányelvet, amely szerint "a gyógyszerek eladásfokozása keretében gyógyszerek felírásáért nem fizethető vagy ígérhető pénzügyi vagy materiális előny."

A főügyész szerint az említett irányelv az orvos felírási döntései függetlenségének és objektivitásának megóvását célozza és ezzel az orvos-beteg viszony védelmét. Véleménye szerint az irányelv érvényességi területe a hatóságokra is vonatkozik és ezzel egy állami intézménynek nincs megengedve, hogy gyógyszerkiadásainak


csökkentésére olyan szabályozást adjon ki, amelynek kertében orvosi praxisok egy gyógyszer felírásáért pénzügyi előnyöket kapjanak. Fontos, hogy itt nem egyszerűen egy generikus helyettesítésről van szó, tehát egy márkás gyógyszernek egy azonos hatóanyagú generikummal való helyettesítéséről, hanem egy gyógyszernek a cseréjéről ugyanabból a terápiás osztályból, de más hatóanyaggal.