Egyre több lakáshiteles köt biztosítást öngyilkosságranol.hu

Ma már öngyilkossági szándékkal is köthet bárki biztosítást, ezrekben mérhető azok száma, akik ezt a lehetséges halál okot is bekalkulálták. A lakáshitelt felvevők közül egyre többen.

Magyarországon, a hitel felvevők 35-40%-a köt életbiztosítást a lakáshiteleik mellé, egyre többen olyat, ami öngyilkosság esetén is fizet. (A pénzügyi intézmények 2009-ben 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek.) Míg korábban ez az esemény kizáró tétel volt a kifizetésnél, mára szinte valamennyi életbiztosítást kínáló szolgáltató is bevette csomagjába.- derül ki a 25 biztosító szolgáltatásait vizsgáló kutatásból.

Ma már öngyilkossági szándékkal is köthet bárki biztosítást, ezrekben mérhető azok száma, akik ezt a lehetséges halál okot is bekalkulálták. Míg korábban ez az esemény kizáró tétel volt a kifizetésnél, mára szinte valamennyi életbiztosítást kínáló szolgáltató is bevette csomagjába. Fontos kitétel azonban, hogy legalább két év teljen el a szerződéskötés és a halál, adott esetben az öngyilkosság között. - olvasható az egyik hazai biztosítási alkusz cég közleményében, amely 25 magyar biztosító ajánlatait vizsgálta.

Az életbiztosítással rendelkező ügyfelek többsége hitelfelvételhez, s annak mértékéig, kényszerből köt életbiztosítást, ám a többféle csomagból egyre többen választanak olyat, amiben az öngyilkossággal, mint biztosítási eseménnyel is számol az ügyfél és a szolgáltató is - tudtuk meg Németh Pétertől, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatójától. Az alkusz cég a 25 legnagyobb biztosítóval áll közvetlen kapcsolatban, közülük tizenháromnak van életbiztosítási csomagja, s ezeknek része az önkezűség is, mint halál ok. Az életbiztosítási szerződések megkötéséhez csak kivételesen magas, átlagosan 10 millió forint feletti - egyébként biztosítónként változó - értékhez kérik az ügyfél egészségi állapotáról szóló orvosi igazolást, de pszichológiai vizsgálatra még ritka esetben sem köteleznek senkit. Vagyis, a szerződéskötéskor egyáltalán nem derül ki, ha valaki a saját élete árán akarja pénzhez juttatni majd az általa megjelölt kedvezményezettet.

A pénzszerzésnek azonban nem ez a leggyorsabb módja, a szerződéskötés és az öngyilkosság között minimum két évnek kell eltelnie, s a szerződésnek természetesen a halál bekövetkeztekor is érvényesnek kell lennie. A biztosító a haláleset után annyit fizet - a szükséges dokumentumok bemutatását követő 15 napon belül -, amekkora értékre kötötte az ügyfél az életbiztosítását.

Az alkusz honlapján egyébként lehetőség van több életbiztosítást online összehasonlítani és a kiválasztottat meg is kötni. A cég adatai szerint a pénzügyi intézmények 2009-ben 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, a hitelesek 35-40%-a kötött biztosítást öngyilkosságra is. Ezek közel fele online kötötte meg ezt a biztosítását.