Tragédiába torkollhat ha nem kezelik

http://www.heol.hu/heves/kozelet/tragediaba-torkollhat-ha-nem-kezelik-294047

Heves megye

Mi vihet rá valakit, hogy mielőtt magával végez, kiirtsa a családját? A tényői tragédia ezernyi kérdést felvet, amelyekre megyei szakemberekkel kerestük a választ.

A híradások szerint a tényői vérengző apa depressziós volt és hipochondriában szenvedett. Dr. Kovács Rezső, az egri Markhot Ferenc Kórház pszichiátriai osztályát vezető főorvos azt mondja: a hipochondereket a köznyelv képzelt betegeknek nevezi. A páciens úgy érzi, hogy az orvosok nem találják a bajának okát, pedig ő gyógyíthatatlannak érzi magát. Szorongása depresszióvá, pánikzavarrá fejlődhet, fóbiái alakulhatnak ki. Ha pszichiáterhez kerül, a betegsége gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával meggyógyítható.

Általában csak kritikus esetben derül fény az erőszakra.

Súlyosabb esetben a hipochonder viszont elszakad a valóságtól, bizarr gondolatai támadnak, később kiderülhet, hogy skizofrén. Hangokat hall, azoknak engedelmeskedik. A tényői tragédia kapcsán a főorvos nem zárta ki a súlyos depressziós ember kiterjesztett öngyilkosságát sem. Az illető teljesen kilátástalannak látta az életét, s féltve családját is a jövőtől, végzett velük is.

A pszichiáter hangsúlyozta: az érett személyiség akkor is képes talpra állni, ha elveszíti mindenét. De sokan nem szokták meg, hogy az életnek vannak szakaszai, amikor szenvedni kell, s türelemmel kivárni a sors jobbra fordulását.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályán Gálné Molnár Melinda r. őrnagy elsőként azt szögezte le: legenda, hogy csak akkor mennek be a lakásba, ha már vér folyik. A rendőrség azonnal intézkedik a családon belüli erőszak esetén. Ráadásul kötelező jelezniük az ilyen eseteket a gyámhivatalnak és a gyermekjóléti szolgálatnak, a sértettet pedig tájékoztatják arról, hogy mely szervezeteknél kérhet segítséget, például a Családsegítő Központnál vagy a NANE-nál. A bántalmazottnak is át kell gondolnia, kiben bízhat, kit hívhat fel telefonon, kihez mehet, ha együtt él a bántalmazóval. Ha a rendőr indokoltnak ítéli, ideiglenes megelőző távoltartást is elrendelhet 72 órára a bántalmazóval szemben. A bíróság dönt arról 3 nap után, hogy további, legfeljebb 30 napra meghosszabbítja-e vagy megszünteti a határozatot.

A témával részletesebben foglalkozik a Heves Megyei Hírlap szombati száma.

N.Z.