150 ezer ember halálát okozta a tbc

http://hvg.hu/egeszseg/20100319_halalos_tbc_who/print

A gyógyszerekkel szemben ellenálló tuberkulózis 150 ezer embert ölt meg 2008-ban, az új fertőzöttek száma pedig 400 és 500 ezer között volt világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett becslése szerint.

A WHO szakemberei úgy vélik, hogy a nehezen kezelhető fertőzés terjed és sürgős szükség lenne arra, hogy az országok laboratóriumokat állítsanak fel megfékezésére. A jelentés szerint a többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed.

"A világszerte tapasztalt multidrogrezisztens esetek csaknem 50 százaléka Kínában és Indiában fordul elő becslésünk szerint. 2008-ban a multidrogrezisztens tbc 150 ezer halált okozhatott" - állítja a WHO-jelentés. A jelentés elkészítéséhez új módszereket és új módon gyűjtött adatokat használtak, ezért a számadatok nem hasonlíthatók össze a korábbi felmérések eredményével.

A tuberkulózist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza. Több mint 2 milliárd ember fertőzött a világon, ám a fertőzések nagy része lappangó, a hordozók nem mutatják a betegség tüneteit és nem adják tovább a fertőzést. Átlagosan minden 10. esetben azonban megbetegszik a fertőzött ember, leggyakrabban immunrendszere legyengülése miatt, amelyet például a HIV-fertőzés okozhat. Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés, de a kezelés hónapokig tart.

Az MDR és az XDR típusú tbc esetében azonban a szokásos antibiotikum-koktél nem hat, erősebb gyógyszerekre van szükség, melyekkel szemben még nem ellenálló az adott baktériumtörzs. Ilyenkor a fertőzött gócok műtéti eltávolítására is szükség lehet. "2008-ban a becslések szerint 390 ezer és 510 ezer közötti számú multidrogrezisztens tbc-s eset bukkant fel világszerte (a legpontosabb becslés 440 ezer lehet)" - áll a most megjelent WHO-jelentésben. Az összes tuberkulózisos eset 3,6 százaléka lehet multidrogrezisztens változat. Különösen nagy arányban fordultak elő MDR-esetek Oroszországban, ahol az új tbc-s esetek 24-28 százaléka ilyen. Tádzsikisztánban - az eddigi első felmérésében - 16,5 százalék volt a multidrogrezisztens tbc aránya az új esetek között, és 61,6 százalék a korábban már kezelt páciensek körében az ország egyes térségeiben. Ilyen magas MDR-arányt eddig egyetlen régióból sem jelentettek.

Mint a beszámoló írja, a multidrogrezisztens tbc gyógyszerezése 50-200-szor, a teljes kezelés pedig tízszer többe kerül, mint a gyógyszerekre érzékeny tuberkulózis gyógyítása, az adatok alapján azonban a beavatkozás mégis költséghatékony.