Gyilkosság a sátán nevében Szombathelyen

http://nol.hu/mozaik/20100320-gyilkossag_a_satan_neveben

Súlyos téveszméi következtében a "sátán parancsára" ölte meg édesanyját egy korábban ügyvédként praktizáló nő Szombathelyen. A bíróság pénteken elrendelte előzetes letartóztatását.

Az 57 éves G. É. érezte, hogy nincs jól, sőt a hozzá látogatóba érkező testvére is zavarosnak találta a viselkedését az elmúlt hét végén, ezért aztán arra kérte, mielőbb keresse fel az orvosát. A korábban ügyvédként praktizáló, rokkant nyugdíjas asszony kért, s gyorsan kapott is időpontot a rendelésre, de mielőtt eljutott volna a szakemberhez, megtörtént a tragédia. Csütörtök hajnalban több késszúrással megölte mozgáskorlátozott édesanyját a szombathelyi Petőfi utcában lévő otthonukban. A gyanúsított később azt vallotta a rendőrségen, hogy hajnalban kétszer is "megszállta a sátán", s azt parancsolta neki, hogy gyilkolja meg az anyját. Ennek a kísértésnek egyszer ellenállt, de amikor másodszor is hallotta a hangokat, rátámadt édesanyjára, aki valamiért éppen kiment az előszobába. Dulakodás kezdődött, s az 57 éves nő több kézszúrással kioltotta az idős asszony életét.

Ezt követően - tudtuk meg Szalai Ferenc alezredestől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől - G. É. maga értesítette a rendőrséget, s a helyszínen meg is várta az egyenruhásokat. Anyján a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni. A bíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte az exügyvédnőt, s elrendelte elmeorvosi vizsgálatát.
A gyanúsítottat két éve rokkantosították le, azóta nem vállalt ügyeket. (Pénteken többen is érdeklődtek a kamarai tagoknál, hogy érvényesek-e azok a szerződések, amelyeket korábban, praktizálása Idején G. É. készített, vagy jegyzett ellen. Azt a választ kapták: természetesen érvényesek. )

G. É. édesanyját gondozta, s a Petőfi utcában lakó szomszédok szerint nagyon szerette is. G. É. környezetében tudták, hogy a nő több mint tíz éve pszichiátriai kezelésre jár.

- Nem titkolta a betegségét, és soha nem tűnt közveszélyesnek, de még agresszívnak sem láttam - mondta róla egyik szombathelyi ismerőse. Két hete azonban abbahagyta a gyógyszerek szedését, s a korábbinál zaklatottabbnak érezte magát. A gyilkosság után tett részletes vallomásábanmindvégig kitartott a mellett, hogy a sátán ragaszkodott anyja megöléséhez, tőle kapta a parancsot.

Magyarországon több olyan gyilkosság és öngyilkosság is történt az utóbbi évtizedben, melyben a sátán, az ördög "felbújtóként", vagy más bőrébe bújt, megsemmisítendő gonoszként testesült meg.
Varga Gábor pszichiáter főorvos jól ismeri például azt a soproni bűncselekményt, amelynek során egy fiatalember téveszméi miatt párosujjú patás ördögnek látta a barátját és ezért megölte őt.
A sátánista gondolatok különböző szektákban is fölerősödnek, de a szakember szerint nem kell ahhoz vallási közösség tagjának lenni, hogy a pszichiátriai betegségben szenvedők saját észleléseik súlyos torzulása következtében sátánt, ördögöt, vagy éppen angyalt lássanak másokban.

A szakember szerint nyilvánvaló, hogy a pszichotikus állapotba került betegek egész személyisége, ezen belül a vallási képzeteik is torzulnak. Az ilyen betegeknek végletesen beszűkül a világképe: hajlamosak csak a gonoszt, a sátánt, illetve csak a jót, az angyalt látni.

Az igazoltan pszichiátriai kórképben szenvedő, súlyos bűnt elkövetők nem börtönbe, hanem az Igazságügyi Elmemegfigyelő és Gyógyító Intézetbe kerülnek. (Ott van jelenleg a soproni patás gyilkosság elkövetője is.) Több, általunk megkérdezett pszichiáter vélte úgy, hogy súlyos következményekkel jár, ha ezt a 841 ágyas intézetet - mint ahogy erről szó van - megszüntetik, s ápoltjait a térségi pszichiátriai intézetekbe helyezik el. A kriminálpszichiátriai eseteknek a legtöbb országban speciális intézményrendszert tartanak fenn. Ha Magyarországon a továbbiakban nem követik ezt a gyakorlatot, akkor ellehetetlenülhet az általános pszichiátriai intézmények munkája - állítják a szakemberek.
Varga Gábor azt is kifogásolja, hogy el akarják vonni az intézményektől a gondozási finanszírozást.

- Nyugat-európai statisztikák bizonyítják - folytatta Varga Gábor -, hogy a helyesen kezelt és folyamatosan gondozott pszichiátriai betegek igen nagy többsége kevésbé agresszív és nem közveszélyes a környezetére, mint azok, akik nem szenvednek ilyen kórban. A szombathelyi gyilkosság ügyében a rendőrség folytatja a vizsgálatot.