Döbbenetesen sokan élnek szennyezett levegőjű környezetbenwww.stop.hu

Az Egyesült Államokban a népesség 60 százaléka, mintegy 175 millió ember olyan környezetben él, ahol a levegő szennyezettsége gyakran veszélyes szintet ér el - közölte az Amerikai Tüdőtársaság (ALA).

A légszennyezettség két legjelentősebb formája az ózon-, illetve a finompor-szennyezettség.

A legnagyobb ózonszennyezettséget a nyugati parton, Los Angeles térségében mérték.

Az úgynevezett rövid távú - 24 órás periódusban mért - finompor-szennyezettség a kaliforniai Bakersfieldben volt a legveszélyesebb, az egész évet tekintve pedig az arizonai Phoenix-Mesa-Scottsdale régióban a legrosszabb a helyzet.

A legtisztább levegőjű városok közé tartozik Fargo és Wahpeton Észak-Dakotában, valamint Lincoln Nebraskában.

Az ALA jelentése szerint az utóbbi néhány évben országos szinten sikerült mérsékelni a finompor-szennyezettséget, a tisztább üzemi dízelmotoroknak és a széntüzelésű erőművek működésével kapcsolatos korlátozásoknak köszönhetően. Ennek ellenére feltehetően csaknem 30 millióan élnek folyamatosan légszennyezett vidéken, ahol még a viszonylag alacsony szennyezettségű időszakokban is annyi káros anyagot lélegeznek be az emberek, hogy az megnöveli az asztma és a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát, korai halálhoz vezethetnek.

Az Egyesült Államok 18 megyéjében 24 millió ember él olyan egészségtelen levegőjű vidéken, ahol a magas ózonkoncentráció mellett a rövid- és a hosszú távú finompor-szennyezettség is túl magas.

A legújabb kutatások szerint a légszennyezettség a korábban hittnél jobban roncsolja a tüdőt és vezethet megbetegedésekhez, különösen a csecsemők és gyerekek esetében.

Kalifornia tiszta levegő ügynöksége, a CARB megháromszorozta becslését és már évente 18 ezerre teszi azoknak a számát, akiknek a korai elhalálozását a finompor-szennyezettség okozza a nyugati parti szövetségi államban. Az egyik legveszélyesebb környezetet az autópályák jelentik - mutatott rá a CARB.

Az ózon-, illetve a finompor-szennyezettségen kívül az emberek egészségét veszélyezteti a szénmonoxid, az ólom, a nitrogén- és kéndioxid, valamint egyéb mérgező anyagok magas koncentrációja a levegőben.