Internetes ambulanciát indítanakwww.magyarhirlap.hu

"Úgy kell segíteni a drogfüggőkön, hogy azt ők is képesek legyenek elfogadni"Április végén elindul a Virtuális Kannábisz Ambulancia. A Magyar Addiktológiai Társaság IV. tematikus konferenciáján többek között mérlegelték azt is, hogyan segítheti az internet a drogprevenciós tevékenységet.

Felgyorsult világunk egyik legnagyobb információs felületére, az internet szerepére irányult a szenvedélybetegekkel foglalkozó szakemberek figyelme. A világháló előnyei közül az egyik legfontosabb, hogy a fiatalok a szükséges információk legnagyobb részét itt keresik és találják is meg.

Ezért a drogfogyasztók kezelésének ma már világszerte elterjedt módszerét próbálják átültetni a magyar köztudatba a Kék Pont Drogambulancia szakemberei, akik hamarosan elindítják a Virtuális Kannábisz Ambulanciát, amelyen keresztül a fiatalok anonim módon kaphatnak segítséget.

A fiatalabb korosztályt is egyre intenzívebben érinti a drogkérdés, ők is egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korban találkoznak a kábítószerekkel, ezért érdemes az ő "nyelvükön" is megkezdeni a megelőzési tevékenységet és a segítségnyújtást. "Tudósok megfigyelték, hogy a felépülést különböző szakaszokra lehet felosztani, és az igazán jó kezelés, az igazán jó ellátórendszer mindegyik pontra tud jó megoldást adni és megfelelő módon reagálni" - mondta el lapunknak Dudits Dénes, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet munkatársa.

"Az internetes tanácsadás helyét ennek a folyamatnak az elején határozhatjuk meg, és komplex rendszerbe beágyazva van haszna és értelme. Önmagában egy marihuánaambulancia, egy virtuális ambulancia ezt a kérdést nem oldhatja meg - mondta Dudits, aki korábban maga is hat éven át szenvedett kábítószer-függőségben. - Amikor a kábítószer-élvező megérzi, hogy valamit tennie kell a függősége ellen, elkezd információk után kutatni, és ezt az interneten fogja megtenni. A klienseim mintegy kilencven százaléka a világhálón keresztül jut el hozzám. Végeztünk egy utcai felmérést, megkérdeztük az embereket, hogy ha segítséget szeretnének igénybe venni, hol keresnének. Húsz megkérdezettből tizenkilenc gondolkodás nélkül vágta rá, hogy az interneten" - mutatott rá a világháló szerepére Dudits.

"Egy függő csak információt szeretne, nem akar megfelelni semmilyen elvárásnak, és nem akarja feladni az anonimitását, csak nézelődik, keresgél. A fogyasztót így el lehet indítani azon az úton, hogy a mérlegelési fázisból eljusson az előkészületi fázisba. Tehát elkezdje megtervezni a leszokását - aminek egyik eleme lehet, hogy a virtuális ambulancián kicsit szöszmötöl, s lehet, hogy ekkor már elmenne egy drogambulanciára, vagy csökkenti a szerhasználatot. És aztán jön a cselekvési fázis, amikor ténylegesen abbahagyja a szerhasználatot, és elkezd terápiára járni" - érvelt Dudits.

A szakember már eddig is több kábítószerfüggőnek segített a leszokásban az interneten keresztül. "Az általam működtetett Józanság hírlevélre feliratkozhatnak, akik a weboldalamat megtalálják. Ha egy szerhasználó regisztrál, háromnaponta küldök neki önsegítő anyagokat arról, hogy mi a függőség, hogyan kezelje a sóvárgást, melyek lehetnek az elvonási tünetek, és ennek eredményeként jönnek el hozzám az emberek. Azzal, hogy megkapják ezeket az önsegítő anyagokat, megismernek engem, a gondolkodásmódomat, kialakul a bizalmi viszony, amely a függő szempontjából nagyon lényeges, mivel eleve bizalmatlan. A kapott anyagok segítségével rájön arra, hogy én mit tudok neki kínálni, és ennek eredményeként jut el hozzám, tehát ő dönthet arról is, hogy ki kezelje" - mondta Dudits, aki jelenleg egy általa e-mentor programnak nevezett, szintén internetalapú tanácsadási formán dolgozik.