Közös oka van a stressznek, a depressziónak és a szorongásnakhvg.hu

Biológiai kapcsolatot fedeztek fel kanadai kutatók a stressz, a depresszió és a szorongás között. A Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint az általuk felfedezett molekula a mentális zavarok kezelésének hatékonyabb lehetőségei előtt nyitja meg az utat.
A kutatócsoport patkányokban mutatta ki, hogy a stressz, a depresszió és szorongás mechanizmusa egyaránt a kortikotropin hormonra érzékeny (CRFR1) és a szerotonin hormonra érzékeny néhány receptor (5-HTRs) közötti interakcióhoz vezet. Megfigyelték, hogy a CRFR1 megnöveli az 5-HTRs-receptorok számát az agysejtekben. Ez a jelenség pedig hibás agyműködéshez vezet. Megnövekedett stressz-szint esetén a kortikotropinreceptorok aktivitása szorongáshoz, a szerotoninreceptoroké depresszióhoz vezet.


Mindeddig - hangsúlyozzák a kutatók - senkinek sem sikerült molekuláris szinten kimutatnia a két receptor közötti kapcsolatot. A CRFR1 és az 5-HTRs közötti kapcsolaton túl a kutatók kifejlesztettek egy anyagot, amely képes blokkolni a patkányokban az 5-HTRs aktivitását, így - egyelőre csak az állatokban - sikerrel tudott szembeszállni mind a depressziós, mind a szorongásos állapotokkal.