A magas vérnyomás gyors szellemi hanyatlást okozhatA betegség megfelelő kezelésével azonban a folyamat jelentősen lassítható
A magas vérnyomás hatásos kezelése megmenthet a gondolkodás gyors romlásától sok idős embert, akinek döntési képessége már csökkent. Kanadai kutatók vizsgálatának eredményeit az Archives of Neurology közölte.

A magas vérnyomás az erek károsodása következtében a szellemi képességek fokozatos leépüléséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy az agyműködés milyen feladatai károsodnak előbb: kanadai kutatók ezt a kérdést kivánták tisztázni.
Shamram Oveisgharan és Vladimir Hachinski öt éven keresztül 990, átlag 83 éves embert vizsgált rendszeresen. A tanulmányban résztvevő idős személyek egynegyedének mind az emlékezőtehetsége, mind a gondolkodása, döntési képessége zavartalan volt, a többiek egyik csoportjának memóriája már károsodott, a másik csoport tagjainak gondolkodása nem volt megfelelő.

Az öt esztendei megfigyelés során a szellemi képességek leépülése lényegében ugyanolyan arányban, mintegy 60 százalékban következett be és hasonlóan alakult azoknak a romlása, akiknek már a vizsgálat elején memóriazavarai voltak.

Azok az idős emberek, akiknek a magas vérnyomás mellett csak gondolkodása, döntési képessége volt rosszabb, szellemi szempontból gyorsabb ütemben károsodtak. A kutatók arra következtettek, hogy a magas vérnyomás megfelelő kezelésével ezeknek az időseknek az egyharmadát lehetne megvédeni a szellemi leépüléstől.
A British Medical Journal cikkében amerikai szakorvosok számoltak be 65 évesnél idősebb, magas vérnyomású betegeik kezelésének eredményeiről.

Benjamin Wolozin és munkatársai három betegcsoporttal foglalkoztak. Az egyik csoport tagjai a világszerte leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő, az ACE-gátló gyógyszercsoport egyik változatát szedték, a másik csoportban lévők vérnyomását az ARB-készítményekkel kezelték, a többiek pedig egyéb kezelésekben részesültek.
A vérnyomást mindhárom gyógyszer hasonló mértékben csökkentette, viszont a két másik csoport tagjaihoz képest az ARB-készítményt szedő, idős emberek szellemi romlásának kockázata 22 százalékkal volt kisebb. A kutatók arra is fölfigyeltek, hogy a már Alzheimer-kórban szenvedő személyek közül kevesebb beteget kellett teljes ápolást nyujtó otthonba helyezni, ha magas vérnyomása miatt ARB-gyógyszert szedett.