Csökken az önbizalom a nyugdíjas kor elérésévelwww.hirado.hu

A magasabb jövedelemmel rendelkező és egészségesebb emberek idősebb korban is megőrzik magabiztosságukat
Életük során az emberek folyamatosan egyre magabiztosabbak lesznek, nyugdíjas koruk elérésével azonban hirtelen lecsökken az önértékelésük.

A baseli egyetem pszichológusai amerikai és kanadai kollégáikkal közösen végeztek erre irányuló kutatást az Egyesült Államokban. Egy tizenhat éves periódus alatt több mint 3600 férfit és nőt kérdeztek ki négy alkalommal, elsősorban az önértékelésüket illetően - adta hírül az Amerikai Pszichológusok Egyesülete.

A vizsgálatban résztvevők 25 és 104 év közöttiek voltak, aki beszámoltak jövedelmükről, képzettségükről, foglalkozásukról, családi állapotukról, egészségükről, illetve arról, mennyire elégedettek a párkapcsolatukkal.
Ezek ugyanis mind befolyásolják az elégedettség szintjét, de elsősorban idősebb korban válnak fontos tényezővé. "A magasabb jövedelemmel rendelkező és egészségesebb emberek idősebb korban is megőrzik magabiztosságukat" - véli a kutatást vezető Ulrich Orth. Ennek lehetséges oka, hogy az egészség és a gazdagság a függetlenség érzését adja, ezáltal pedig nő az önbizalom.

Olyan stresszt kiváltó eseményekről is kérdezték a vizsgált személyeket a kutatók, mint például a munkanélkülivé válás, egy hozzátartozó halála vagy erőszakos bűncselekmény elszenvedése.

Az Orth és munkatársai által a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban közölt tanulmány szerint az önbizalom a fiatal felnőtteknél a legkisebb. Ezután folyamatosan növekszik, a hatvanadik életév körül eléri csúcspontját, majd rohamosan csökken.

A vizsgálat szerint a nők minden életkorban kicsit alacsonyabb önértékeléssel bírnak, mint a férfiak. A nyolcvanadik illetve a kilencvenedik életév körül közelednek egymáshoz a két nem mutatói.

Megfigyelték, hogy a boldog, teljes párkapcsolatban élő emberek magabiztosabbak, ez azonban idősebb korban már nem véd az önbizalom csökkenésétől. Richard Robins, a kaliforniai egyetem munkatársa szerint ez azzal magyarázható, hogy a középkorú emberek többsége családban él és egyre magasabb posztot ér el a munkájában, idős korra azonban hirtelen szerepcsere történik. A lakás vagy a ház kiürül, a nyugdíjazással feleslegessé válik az egyén munkája, és az egészség is megromlik. Ettől kezd egyértelműen elfogyni az önbizalom.