Marihuána orvosi vényre2010. április 11. 06:15, vasárnap - Horváth Eszter ÁgnesKutatások szerint a "gyógyszernek" minősülő marihuána legalizálásának támogatottsága rohamosan nő az amerikai társadalomban, tekintet nélkül a demográfiai csoportokra vagy a pártszimpátiára.
Egészségügyi vagy élvezeti szer?
A Pew felmérése szerint jóval többen támogatják az orvos által felírt marihuána használatát, mint általános fogyasztásának legalizálását, ám ez utóbbiak száma is növekedett az elmúlt két évtizedben. Összehasonlítva a General Social Survey korábbi, 2008-as kutatásával, amikor az amerikaiak 35 százaléka legalizálta volna a marihuánát, ez az arány 2010-ben már 41 százalék volt, az ellenzők tábora pedig ugyanezen időszak alatt 57-ről 52 százalékra csökkent. Húsz évvel ezelőtt csupán a lakosság 16 százaléka értett egyet a legalizálással, míg 81 százalék ellenezte azt.
Az idősek és a konzervatívok kevésbé támogatóak A fiatal amerikaiak nagyobb valószínűséggel támogatják a marihuána gyógyászati célú fogyasztásának legalizálását, mint az idősebbek. A 30 évnél fiatalabbak 80 százaléka értett vele egyet, míg a 65 évnél idősebbek esetében ez az arány 63 százalék. A republikánusok 61 százaléka ért egyet azzal, hogy az államában engedélyezzék a marihuána orvos általi felírását, míg ez az arány a függetleneknél 76, a demokraták esetében pedig 80 százalék. Tehát mindegyik politikai erő szimpatizánsainak nagyjából a háromnegyede támogatóan áll a marihuána használatához.

Nincs jelentős eltérés a férfiak és a nők véleménye között: a férfiak 74 százaléka támogatja, 22 százaléka ellenzi a marihuána "gyógyszernek" minősítését, míg a nőknél ez az arány 72, illetve 24 százalék. A különböző etnikumok körében megfigyelhető némi eltérés, leginkább a fehérek bizonyultak támogatónak: 74 százalék támogatja, 22 százalék ellenzi az orvos által felírt marihuánát. A spanyol ajkúak esetében 70 százalék pártolja, 28 százalék elutasítja, míg a feketék 66 százaléka támogatja, 30 százaléka pedig ellenzi.
Tovább nő-e a fogyasztók száma?
Az amerikaiak megosztottak abban a kérdésben, hogy ha legalizálják az orvos által felírt marihuánát, akkor az nem vezet-e a marihuána élvezeti célú fogyasztásának növekedéséhez is. A megkérdezettek 46 százaléka szerint így azok is könnyebben jutnának marihuánához, akiknek nincs rá egészségügyi szükségük, míg 48 százalék szerint nem jelentene semmilyen különbséget.
A gyógyszerészeti célú legalizálás ellenzőinek 71 százaléka szerint a legalizálás miatt mindenkinek egyszerűbb lenne hozzájutnia a könnyű droghoz, éppen ezért 53 százalékuk aggódik emiatt. Ezzel szemben az orvos által felírt marihuána támogatóinak 39 százaléka gondolja úgy, hogy ez megkönnyíti a droghoz való hozzáférést, és csak 18 százalék aggódik emiatt.
A megkérdezettek 27 százaléka aggályosnak tartaná, ha egy gyógyszernek minősülő marihuánát forgalmazó üzlet a lakókörnyezetükben nyitna boltot, míg 17 százalék kevéssé aggódik emiatt. De a többség (54%) nem nagyon (20%), vagy egyáltalán nem (34%) aggódna emiatt. Az orvosi célra történő legalizálás ellenzői közül azonban jóval többen vannak azok, akik legalább egy kicsit aggódnak (81%) egy ilyen termékeket árusító üzlet miatt, mint a támogatók közül (31%).

Növekszik a marihuána fogyasztásának támogatottsága is A marihuána általános fogyasztását illetően a megkérdezettek 41 százaléka támogatja a legalizálást, míg 52 százaléka ellenzi a Pew felmérése szerint. Ezek az adatok nagyjából megegyeznek a Gallup Survey 2009. októberi kutatásával, amikor a marihuána legalizálását támogatók aránya 44, míg az ellenzőké 54 százalék volt. Negyven éve, mióta közvélemény-kutatásokat végeznek ebben a témában, még sosem volt ilyen magas a támogatók aránya.1969-ben csupán az amerikaiak 12 százaléka legalizálta volna a marihuánát. A támogatók aránya 30 százaléknál tetőzött 1978-ban, majd a 80-as években hanyatlani kezdett, a legalacsonyabb mért eredmény pedig 16 százalék volt 1987-ben. Azóta folyamatosan nő azoknak a száma, akik egyetértenek a marihuána legalizálásával, 2000-ben ez az arány 31 százalék volt, míg 2010-ben már 41 százalék.
A fiatalok és a liberálisok legalizálnának Jelentős eltérés található a különböző demográfiai csoportok között a marihuána legalizálását illetően. A 30 évnél fiatalabbak 58 százaléka támogatja a könnyű drog szabadon történő felhasználását, míg ez az arány a 30 és 49 évesek között 42 százalék, az 50-64 évesek közt 40 százalék, míg a 65 évnél idősebbek esetében pedig csak 22 százalék.
A republikánusok 24 százaléka támogatja, 71 százalékuk ellenzi a marihuána legalizálását, míg a demokraták 48 százaléka támogatja, és csupán 47 százaléka ellenzi, amivel nagyjából megegyezik a függetlenek véleménye is: 49 százalékuk támogatja, 44 százalékuk ellenzi.

De kik azok, akik már próbálták?

Tízből négy amerikai állította, hogy már kipróbálta a marihuánát, míg 58 százalékuk még nem élt ezzel a szerrel. A férfiak és a nők közt jelentős eltérés figyelhető meg: míg a férfiak 48 százaléka próbálta már, addig a nőknél ez az arány csupán 31 százalék. Különbség figyelhető meg a korcsoportok között is: a 18-29 évesek 49 százaléka már kipróbálta a marihuánát, a 30-49 évesek körében ez az arány 47, az 50-64 évesek esetében 42, míg a 65 évnél idősebbeknél csak 11 százalék.
A különböző etnikumok között némi eltérés figyelhető meg, melynek alapján a spanyol ajkúak tűnnek a legtartózkodóbbnak. A fehérek 42 százaléka és a feketék 41 százaléka próbálta már a füves cigarettát, míg a spanyol ajkúak körében ez az arány csupán 35 százalék. Kevésbé népszerű a könnyű drog kipróbálása a republikánusok körében, 32 százalékuk vallotta, hogy élt már ezzel a lehetőséggel, míg a demokratáknál ez az arány 41, a függetlenek esetében 44 százalék. A vallási felekezetek közül a protestánsok 32 százaléka próbálta már a marihuánát, míg ez az arány a katolikusoknál 41 százalék.
Életmód