Szcientológusbotrány: mindennapos a verés, a fojtogatáswww.mno.hu

Botrány az amerikai szcientológusoknál: négy az egyházat elhagyó felső vezető állt a nyilvánosság elé, azt állítják, a legfőbb vezér, David Miscavige sorozatosan verte őket és más hittársaikat egyaránt.

Marty Rathbun, az egyik szakadár 2004-ben elégelte meg az egyházat, 27 éves tagság után lépett ki. „Nem vagyok szent. Nem mondom, hogy én bűntelen vagyok. De soha nem viselkedtem úgy, mint ő (Miscavige)” – mondja.

Rathbun és három társa azt állítja, a fizikai erőszak – a verés, a rugdosás, a fojtogatás – mindennapos esemény volt az egyház vezetésében. A szcientológusok természetesen hevesen tagadják a vádakat. Tommy Davis, az egyház szóvivője egyenesen azt nyilatkozta, valójában Rathbun a felelős az erőszakhullámért, ezért vált meg tőle a szervezet hat évvel ezelőtt. Abban tehát mindkét fél megegyezik, hogy történt bántalmazás, a rendőrséget mégsem hívta senki.

Rathbun a hierarchia legmagasabb rangú tagja, aki nyíltan az egyház ellen fordul. Ő volt a „főfelügyelő”, és a Sea Organisation (az egyház vezető papi rendje) köreibe is bebocsátást nyert, melynek tagjai a szervezet elkerített főhadiszállásán élnek. A mindennapi élethez hozzátartozik a különféle egyenruhák viselése, a több millió évre szóló fogadalmak – és a verés. Rathbun szerint Mike Rindernek, az egyház akkori szóvivőjének jutott a legtöbb a pofonokból. „Egy 2000-es találkozón Miscavige egyszerűen az asztalhoz szorította, és elkezdte püfölni a fejét. Aztán majdnem megfojtotta, végül pedig a földre hajította. Hetekig láttuk a nyomokat a nyakán” – emlékszik Rathbun.

Rinder egy 2007-es BBC-interjúban tagadta, hogy valaha ilyesmi történt volna. Hamarosan ezt követően azonban elhagyta az egyházat, és elismerte, Rathbun igazat beszélt. Most azt állítja, az egyház vezetője legalább ötvenszer erőszakoskodott vele. Jeff Hawkins egykori marketingigazgató is hasonló történeteket mesél: „Reklámtanácskozáson vettünk részt. Miscavige hirtelen fogta magát, felugrott a tárgyalóasztalra, és rám vetette magát. Arcon vágott, majd a földre kerültünk”.

Hawkins ugyanabban az évben, 2005-ben hagyta el a szervezetet, mint Tom DeVocht, a szcientológusok építésze. Ő sem tudta tovább elviselni a vezér erőszakos természetét. „David (Miscavige) kérdezett tőlem valamit. Nem figyeltem oda. Erre hirtelen behúzott egyet, és a földre lökött. Rengeteg ember volt körülöttünk. Olyan ez, mintha a pápa ütlegelné a beosztottjait.”

Rathbun, Hawkins, Rinder és DeVocht nem csupán a szcientológiától váltak meg: mind a négyen ezzel együtt a feleségüket is elvesztették. A korábbi asszonyok továbbra is komoly pozíciókban maradtak az egyházon belül. Mind a négyen beszéltek a CNN-en, egybehangzóan állítva: a vádak csupán csalódott férjük kitalációi, az erőszak, amiről beszélnek, pedig sosem történt meg – elvégre ők igazán észrevették volna. „Sosem láttam rajta egyetlen karcolást sem” – mondja Jennifer Linson, DeVocht exneje. „Sosem beszélt negatívan Miscavige-ről, épp ellenkezőleg, állandóan vezetői kvalitásait méltatta” – így Hawkins volt felesége.

Nem csupán a feleségek, de több száz hívő is a vezetés mellé állt, levelekkel, vallomásokkal és e-mailekkel bombázva a CNN-t, Miscagive-et támogatva és a négyest pocskondiázva. A hivatalos álláspont leginkább Rathbunt igyekszik besározni, azt állítva, ő verte rendszeresen a beosztottjait, ezért kellett távoznia a szcientológusok közül. DeVocht milliókat herdált el az egyház pénzéből, Rinder szintén erőszakoskodott az alatta lévőkkel, Hawkins pedig még szcientológiaellenes megmozdulásokon is részt vett – így szól a hivatalos verzió. „Ez a négy személy hozzászokott a hazudozáshoz, így egyáltalán nem lep meg, hogy most együtt igyekeznek fellépni ellenünk” – nyilatkozta Davis. Hawkins megérti a hívők reakcióját. „Senki nem fog mondani semmit – mondta a CNN-nek. – Hasonló helyzetben én is befogtam volna a számat.”

„Olyan ez, mint a megvert feleségek ügye – fogalmaz Rathbun. – Veszekedés hangjai verik fel az éjszakát. Kijön a rendőrség, és megkérdezik: mi ez a sok zúzódás? Leestem a lépcsőn, válaszolja. Megvédi a férjét, pedig ő tehet a kínjáról.”

(CNN)