Április 2 az Autizmus Világnapjawww.medicalonline.hu

Kék színnel világíttatja ki a Parlamentet az Autisták Országos Szövetsége (AOSz) csütörtökön, az autizmus 3. világnapjának előestéjén. A világméretű akciót az Autism Speaks amerikai szervezet indította el azzal a céllal, hogy az egész bolygón felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberekre.
A budapesti Parlament mellett kékbe borul egyebek mellett az Empire State Building és a Madison Square Garden is - ismertette Zeliska Ildikó, az Autisták Országos Szövetsége munkatársa.

A világban 67 millió, Magyarországon mintegy 60 ezer autista ember él. A szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon. Idén több gyereket diagnosztizálnak majd világszerte autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve.

Az AOSz a kormány megbízásából 2008-ban kidolgozta az Országos Autizmus Stratégiát, amely többek között érinti a diagnosztikát, az oktatást - beleértve a felnőttképzést -, a rehabilitációt és a foglalkoztatást is. A világnapon beszélni kell arról, hogy hol tart a stratégia megvalósítása, mert 2020-ig a diagnosztizált gyermekek száma meg fog ötszöröződni, erre pedig az országnak fel kell készülnie. A szervezet azért küzd, hogy a Magyarországon élő autista emberek sehol, semmilyen körülmények között ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, és hogy a magyar társadalom megismerje ezt az állapotot. Az autizmus túl sok ember érint ahhoz, hogy csak a világnapon kerüljön szóba.

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara. A betegség szociális viselkedésben, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. A betegek számára nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, érzelmeinek felismerése, nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Az autisták mintegy 95 százaléka egész életén át alkalmatlan marad az önálló életvezetésre.

A kezdeményezésről az érdeklődők a www.lightitupblue.org oldalon tájékozódhatnak.