Mitől függ, hogyan reagálunk a stresszre?hvg.hu

Egy új, 20-64 évesek körében végzett felmérés szerint a kor és a nem igen nagy szerepet játszanak abban, hogyan reagálnak egyes emberek a stresszre. A Psychophysiology című lapban publikált kutatás az Université de Montréal és a Montreal Szívgyógyászati Intézet munkatársainak vezetésével készült el.

"Adataink szerint a nők, akik hajlamosabbak a védekező viselkedésre, nagyobb veszélyben vannak a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, míg férfiaknál ez éppen fordítva működik: esetükben a kevésbé védekező viselkedés hajlamosít ezekre a megbetegedésekre" - nyilatkozta Bianca D'Antono, az Université de Montréal professzora.

A védekező viselkedés általában a fenyegető és zavaró ingerek elkerülésével, tagadásával és elnyomásával jár együtt. Nők esetében az erős védekező reakciók magas vérnyomást okoznak, míg az idősebb férfiaknál az enyhe védelmi reakciók okoznak hevesebb szívverést. A kutatás során összesen 81 egészséges dolgozó férfit, és 118 nőt vizsgáltak meg. Jean Claude Tardif, a Montreal Szívgyógyászati Intézet kutatója szerint az eltérő reakciók okai a férfiak és nők más-más szociális szerepköreiből adódik. "A valahova tartozás érzése alapvető emberi szükséglet - így D'Antono professzor -, a legtöbben manapság a szociális kirekesztést életveszélyes fenyegetésként élik meg, ez pedig erős védelmi reakciókat vált ki; ezek persze hasznosak az önbizalom fenntartásában, de egészségügyi problémákat is okozhatnak."

A kutatás során a résztvevőknek négy különböző feladatot kellett végrehajtaniuk, amelyek egyre növekvő stressz-szinttel jártak. Az első feladat során egy semleges szöveget kellett felolvasniuk egy másik önkéntesnek. A második és harmadik feladat végrehajtásához a résztvevőknek egy előre megírt forgatókönyvet kellett követniük, amelyben a rájuk osztott, sokszor kellemetlen szerepet kellett eljátszaniuk. Az utolsó megmérettetés egy abortuszról szóló vitában való részvételre kötelezte az önkénteseket.

A feladatok végrehajtása közben a kutatók figyelemmel kísérték a résztvevők pulzusát és vérnyomását, valamint a nyál kortizolszintjét. Az eredmények szerint a nők és az idősebb férfiak esetében mutathatók ki megnövekedett kardiovaszkuláris, autonóm és endokrin reakciók stresszes helyzetben; valamennyi potenciális veszélyt jelenthetnek az egészségre. Természetesen további kutatásokra van szükség a védekező magatartás egészségre gyakorolt hatását illetően - tették hozzá a kutatók.