Soltész Jobb idők jönnek majd a fogyatékkal élőknek


www.mno.hu

MNO - BL
A Fidesz kormányra kerülése esetén a közbeszerzési törvény és a védett piacok segítségével előnyt élveznek majd a fogyatékkal élők foglalkoztatói és árucikkei - mondta Soltész Miklós kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerdán Szekszárdon.

Az ellenzéki politikus a sajtótájékoztatón kijelentette: a jelenlegi szocialista és "társtettesként" szabad demokrata kormány nem támogatta a magyar termékeket, ezért a magyar munkaerő kiszorult a piacról. Ugyanez történt a megváltozott munkaképességű emberekkel. Soltész Miklós úgy fogalmazott, "a szocialisták úgy döntöttek, hogy az idei költségvetésben a fogyatékos emberek foglalkoztatásából tízmilliárd forintot elvesznek, emiatt tízezer ember veszítheti el az állását".

Ma nem egy esetben lehet találkozni olyan termékekkel, amelyeket minisztériumok, kórházak a Távol-Keletről rendelnek meg, ezeket szerinte előállíthatnák megváltozott munkaképességű emberek. Hangsúlyozta: a fő cél, hogy a közbeszerzéseknél előnybe kerüljenek a fogyatékkal élőket foglalkoztató cégek, de emellett a magyar kis- és középvállalkozások is. Megjegyezte, hogy míg a magyar vállalkozások a hazai közbeszerzések 20-30 százalékában nyernek, német, francia vállalkozások esetében ez az arány 80 százalék.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője jelnyelvi tolmács segítségével arról beszélt, hogy Magyarországon a 600 ezer fogyatékkal élő ember 90 százaléka munkanélküli, míg Nyugat-Európában 60 százalékuknak van munkája. Az EP-képviselő szerint foglalkoztatásuk támogatása rövid távon többletkiadással jár, de hosszú távon a fogyatékkal élők adót, járulékot fizetnek, és ez bevételt hoz az államnak.

(MTI)