A gyerekek harmada napi három óránál többet tévézik


http://www.medicalonline.hu/cikk.php?id=13327

Nem csak az amerikai gyerekek nőttek össze a kanapéval: a világon élő gyerekek harmada naponta három vagy több órát tölt a televízió vagy a számítógép képernyője előtt – derült ki 34 ország több mint 70 ezer tinédzserének megkérdezéséből.

A gyerekek nem mozognak eleget, nem számít, hogy gazdag vagy szegény országban élnek – mutatott rá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya. „Az, hogy szegény országban nő fel egy gyerek, nem jelenti feltétlenül, hogy kevesebbet tévézik és többet mozog” – mondta Regina Guthold, a WHO munkatársa.

A Journal of Pediatrics című tudományos folyóiratban ismertetett kutatás során 13 és 15 év közötti tizenéveseket – összesen 72 845-öt – kérdeztek meg a világ minden táján, beleértve Észak- és Dél-Amerikát, Ázsiát, Európát, Afrikát és a Közel-Keletet. A felmérés 2003 és 2007 között készült.

A szakértők a heti öt alkalommal, alkalmanként legalább egy órán át tartó mozgást tekintették kielégítő fizikai aktivitásnak. Ennek alapján a felmérésben részt vett fiúk mindössze 25, és a lányok 15 százaléka mozgott eleget.

A lányok mindenhol lemaradtak a fiúk mögött, kivéve Zambiát. Az uruguayi fiúk érték el a legjobb eredményt (42 százalékuk mozgott eleget), és a Zambiában élők a legrosszabbat (mindössze 8 százalék).A lányok „versenyét” az indiaiak nyerték, a szubkontinensen a 13–15 éves lányok 37 százaléka mozgott eleget. Egyiptomban viszont nagyon rossz arányt mértek, ott csak a tini lányok 4 százaléka felelt meg a WHO feltételének.

A fiúk negyede és a lányok 30 százaléka napi 3 óránál több időt töltött a televízió vagy a számítógép előtt, illetve csevegett barátaival. Összességében a mianmari gyerekek minősültek a legkevésbé „ülő szobornak”, az ázsiai országban mindössze a fiúk 13 és a lányok 8 százaléka töltött naponta három órát vagy annál többet a képernyők előtt. Az ülő életmódhoz leginkább a St. Lucián és a Kajmán-szigeteken élő tizenévesek ragaszkodtak, ott naponta a fiúk 58, a lányok 64 százaléka "képernyőzött" többet három óránál.

A kutatás során nem vizsgálták, hogy milyen okok húzódhatnak meg a mozgáshiány mögött, a WHO szakértője szerint ugyanakkor az urbanizáció, az autókhoz és a televíziókhoz való hozzáférés kapcsolatban lehet a tinédzserek életmódjával.