A csicskatartás ellen lobbiznak

http://www.magyarhirlap.hu/hirvilag/a_csicskatartas_ellen_lobbiznak.html

Fél év alatt sikerült a modern kori rabszolgatartás, közismertebb nevén a csicskáztatás kérdéskörét az Országgyűlésben is a politika központi látókörébe vonni, és a Magyar Hivatalos Parlamenti Lobbiért Szövetség ezt részben a saját sikerének is tekinti - hangzott el tegnap a szervezet fővárosi tájékoztatóján. A szervezet vezetői - a másik, általuk kiemelten kezelt szakterület, a megelőző rákszűrések kiterjesztése ügyében folytatott, ugyancsak eredményes lobbitevékenységük mellett - sikertörténetnek tartják, amit elértek.

Ismert, hogy országos felháborodást keltett, amikor tavaly szeptemberben kiderült, rabszolgaként tartottak fogva Békés megyében két férfit, akinek végül sikerült megszöknie. A helyi önkormányzat segítségével menekítettek ki egy csicskát Újkígyóson, a férfi elmondása szerint három éven át az istállóban élt a lovakkal együtt, miután egyik lánya lényegében eladta őt egy roma családnak. Egy gyulai férfit Szarvason a nyakánál fogva láncoltak meg, ugyancsak az istállóban. Neki egy lakodalom zűrzavarában sikerült megszöknie. A testileg és gyakran szellemileg is leépült, magányos embereknek szinte semmi esélyük sincs arra, hogy kitörjenek a szolgaságból.

"Az ország szegényebb régióiban és a nagyobb roma népességű településeken van csicskáztatás" - mondta lapunknak még februárban Országbíró Zoltán, a Magyar Hivatásos Lobbiért Szövetség elnöke, akit a Családi Válságban Élők és Egyedül Élők Országos Jogvédő Társadalmi Szervezete (VOÉSZ) azzal bízott meg, hogy a jogszabályi és jogalkotói rendszerben hívja fel a figyelmet a magyarországi rabszolgatartás problémájára. Országbíró szerint további feszültségeket gerjeszt, hogy a csicskatartás elsősorban a roma lakosság által gyakorolt módszer, illetve magatartás.

"Magyarország a politikai feudalizmus állapotában van, kialakult hűbéri rendszerek működnek" - mondta el a tegnapi sajtótájékoztatón Országbíró Zoltán. "A magyar jogalkotás rendszere sebtében összeeszkábált, azonnal módosításra szoruló jogszabályok kuszasága" - értékelte a helyzetet Bognár Csaba, a lobbiszövetség titkára. Szerinte az elfogadott indítványok mindig csak az aktuális hatalom céljait szolgálják.

Habár a csicskáztatás tárgykörében végzett lobbitevékenységüket a választási kampányidőszakban szüneteltetik, Országbíró Zoltán elmondta, hogy a négypárti egyeztetések harmadán már túl vannak. A jelenség felszámolásához azonban még további egyeztetésekre lesz szükség a választások után az új összetételű parlamentben, az érintett intézmények és a részjogszabályok összehangolása érdekében.

Szabó Palócz Attila