A tényői családirtást használták fel maguk népszerűsítéséhez

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=635661

Egy, a Szcientológiai Egyház által létrehozott alapítvány felvetette a pszichiáterek esetleges felelősségét egyebek mellett a tényői családi tragédia esetében is. A szakma azonban több ponton is tárgyi tévedéseket vél felfedezni a szervezet megállapításaiban.

A pécsi lövöldözés, a salgótarjáni mészárlás és a legutóbbi tényői családi tragédia után az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány vizsgálatot sürget amiatt, mulasztottak-e a pszichiáterek, vagy konkrétabban: jobb döntésekkel megelőzhetőek lettek volna-e az említett borzalmas események?

Az alapítvány a szcientológai egyház egyik intézménye, amely évek óta kampányol a pszichiáteri kezelések ellen, most borzalmas tragédiák használ fel saját céljainak népszerűsítésére. Úgy vélik, az ilyen gyilkosságok kivizsgálásakor a hatóságoknak fokozott figyelmet kellene fordítani arra is, okozhatták-e a kapott pszichiátriai szerek a kiszámíthatatlan magatartást?

Az alapítvány nevében Tóth Gergely egy közlemény arra hívja fel a figyelmet: a médiában megjelent hírek szerint a család rendezett körülmények között élt, az apát példás családfőnek ismerték, így a tragédia számukra érthetetlen és megdöbbentő. A rendőrség szerint az apa az utóbbi időben pszichiátriai kezelés alatt állt depresszió miatt, így nem találnák meglepőnek, ha kiderülne, hogy pszichiátriai szereket, antidepresszánst szedett. Az utóbbi években számos pszichiátriai szerrel kapcsolatban jelent meg olyan hatósági figyelmeztetés, amelyek szerint ilyen szerek erőszakos viselkedést válthatnak ki, állítják a szcientológusok.

"Az, hogy valaki az életében problémákkal küzd, depressziós, nyomott a hangulata, még nem logikus magyarázat arra, hogy az illető lemészárolja szeretett családját. A pszichiátriai ellátórendszer állapota, a pszichiáterek alacsony száma, a pénzhiány sem tűnik logikus magyarázatnak egy ilyen tragédiára. Úgy tűnik, az egyetlen dolog, ami a tényői család életében az utóbbi időben megváltozott, az volt, hogy az apa pszichiátriai kezelést kapott, olvasható a szcientológusok közleményében.

Az alapítvány legfontosabb célkitűzése, hogy "kiderítse és feltárja a pszichiátriai kezelések során elkövetett bántalmazásokat, visszaéléseket, míg kiadványaikban fokozottan felhívják a figyelmet a pszichiátria szerintük sötét múltjára és jelenkori társadalompusztító ténykedésére".

A STOP megkeresésére Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke mindenekelőtt fontosnak tartotta megjegyezni: időközben kiderült, hogy a tényői gyilkosságokat elkövető apa nem állt pszichiátriai kezelés alatt, csupán egy pszichológust keresett fel három alkalommal. Szerinte már a tájékozatlanság miatt sem szerencsés, ha a szcientológusok ilyen ügyekben sajtóinformációkra hagyatkozva nyilatkoznak. Nem először. Korábban is előfordult, hogy azt kürtölték világgá, hogy az egyik pszichiátrián verik a betegeket. A vizsgálatok aztán megállapították, hogy ilyen nem történt, ráadásul nem is pszichiátriáról volt szó, hanem szociális otthonról.

A társaság vezetője azt is cáfolja, hogy ne lenne magyarázható az ellátórendszer leépítése az ilyen jellegű elkövetésekkel. Szerinte közvetett összefüggés igenis létezik, mivel ha a rendszer diszfunkcionális, a kezelést igénylő betegek vagy nem kerülnek szakemberhez, vagy ha mégis, akkor mindössze két-három perc jut rájuk, ami alatt nem lehet kiszűrni az ilyen jellegű problémákat. Tudomása szerint például a tényői esetben a pszichológus javasolta is az apának, hogy keressen fel pszichiátert, ami aztán nem történt meg.

A STOP megszólaltatta a ceglédi Toldy Ferenc Kórház nyugdíjas pszichológusát, aki szerint a pszichiáterek felelősségének felvetése ebben az esetben ugyanolyan hibás, mintha a szeizmológusokat azzal vádolnák, miért nem jövendölték meg percre pontosan egy adott vulkán pusztító kitörését. Mindkét példánál ugyanis csak a hajlamot, illetve a lehetőséget lehet előrevetíteni, a konkrét történés manifesztálódását nem.

A gyógyszerek véleménye szerint éppen ellenkezőleg, csökkentik a gyilkossági, öngyilkossági késztetést, például egy depressziós betegnél. Akkor fordulhat elő valóban komoly probléma, ha rossz diagnózist állítanak fel. Ha antidepresszánst adnak egy pszichotikus kezeltnek, aki nem depressziós, valóban serkenthetik a pszichotikus folyamatot.

Szerinte téves megállapítást tesz az alapítvány akkor is, amikor arról ír, hogy érthetetlen számukra a tényői családfő tette, mivel példás családapának ismerték. A pszichológus szerint a valós attitűdöt kizárólag a családtagok tudhatták, amit alátámaszt egyrészt az is, hogy a helyiek alig találkoztak a szülőkkel, hiszen ők Győrbe jártak dolgozni, másrészt a feleség javaslatára keresett fel a férfi szakembert. "A pszichotikus állapotban elkövetett kiterjesztett öngyilkosságnak egyébként sem törvényszerű, hogy a külvilág felé látványos jele legyen" - szögezte le a pszichológus.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (Citizens Commission on Human Rights - CCHR) honlapján felsorolja a pszichiátriával kapcsolatos további kételyeit: Minden évben világszerte emberek ezrei keresik fel a CCHR-t, hogy pszichiátriai károkozásról és gyilkosságokról, emberrablásról, jogtalan fogvatartásról, kórházi csalásról, szexuális visszaélésről és a pszichiátriai intézetekben fennálló embertelen állapotokról számoljanak be".