A Központ bezárása miatt van mélyponton a pszichiátria

http://atv.hu/cikk/20100326_kurimay_tamas?source=hirkereso

Az Országos Pszichiátriai Központ bezárása jelenti a legnagyobb problémát a betegellátásban - vélekedett Németh Attila az említett intézmény volt elnöke az ATV Jam című műsorában.

Elmondta, hogy az országos központban a betegellátás mellett kutatás és oktatás is zajlott. Az országosan 22%-os ágyszámcsökkentés önmagában nem lenne akkora baj, mert mint mondta: korszerű gyógyszeres kezeléssel a mindennapi életben is egyensúlyban lehet tartani a betegeket, azonban az ebből fakadó terheket a járóbeteg ellátásnak kellett átvennie, amelynek finanszírozását a felére csökkentették.

Megjegyezte: a tényői esetet a pszichiátria nem tudta volna megelőzni, mert a gyilkos olyan hirtelen kialakult, súlyos pszichotikus állapotba került, amit nem lehetett előre feltételezni.

Hangsúlyozta, a 80-as évek közepétől 2006-ig az öngyilkosságok száma több, mint felére csökkent, köszönhetően a korszerűsödő pszichiátriai ellátásnak. 2008-tól azonban ez a szám ismét növekszik, amely a központ bezárásával is lehet összefüggésben.

A szakma képviselői szerint többek közt a járóbeteg ellátást kellene fejleszteni, valamint egy országos intézményre is szükség lenne, amely a kutatást és a pszichiáterek képzését is segítené. Utóbbi kapcsán elmondta, ez hiányszakma, mivel nagyon sok pszichiáter megy ki külföldre.