Korrupt az egész világ?

A Korrupt az egész világ című konferencián Békesi László és Stumpf István vázolta, hogy miképpen lehetne csökkenteni a magyarországi korrupciót.

Békesi László szerint az állam visszahúzódása, a jobb jogszabályalkotás és a következetes és komoly szankciók jelenthetik a megoldást.

Bővebben: Békesi a korrupcióról: el kell bocsátani a közszférából, adócsökkentés és jó szabályok kellenek
Stumpf István pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam maga üzeni azt, hogy a normasértés az igazi lehetőség az érvényesülésre, azzal, hogy maga sem tartja be a saját maga által alkotott szabályokat: nem adja vissza időben az áfavisszatérítést, nem tartja a be a 30 napos fizetési határidőket.

A Századvég alapítvány elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártfinanszírozás a korrupció melegágya.

Stumpf: Aki nem korrupt, az lúzer

Minden második ember hajlandó lenne korrumpálni, vagy hagyná, hogy megvesztegessék, igaz, a legtöbb magyar csak akkor "vállalná" ezt, ha családja, munkahelye vagy vállalkozása érdeke megkívánná - többek között ez derült ki a DGS Global Research tanácsadó cég által készített friss kutatásból, amelyet a konferencián ismertetett Dara Péter, a cég vezetője.
A válaszadók kétharmada diplomás értelmiségi, közel egynegyede cégtulajdonos, egytizede pedig felső vezető volt. A ma nyilvánosságra kerülő kutatás rávilágított, tízből legalább nyolc ember gondolja úgy, hogy az utóbbi egy évtizedben nőtt idehaza a korrupció, ugyanenynyien pedig közvetlen környezetükben is találkoztak már ilyen típusú visszaéléssel.

Szintén ennyien hisznek abban, hogy érdemes küzdeni a korrupció ellen, mert ha felszámolni nem is lehet a jelenséget, részsikerek elérhetők a kezelésében. Nincs vita abban, hogy a korrupció egyaránt káros a gazdaságnak és a társadalomnak, s hogy mindez az adófizetőknek és az államnak is drágábbá teszi a beruházásokat.

Szerző: Világgazdaság Online