Iszonyú helyzetben van a magyar gyermekpszichiátria

http://www.egeszsegkalauz.hu/gyermekbetegsegek/iszonyu-helyzetben-van-a-magyar-gyermekpszichiatria-103543.html

Nem ért egyet a Magyar Pszichiátriai Társaság az egészségügyi tárca szerdán ismertetett kiegészítő eredményeivel. Hiába van többek között harminc aktív ágy a Heim Pál Kórház gyermekpszichiátriáján, ha nincs, aki ellássa a betegeket - állítja Kurimay doktor, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.
Bár kijelentette az Egészségügyi Minisztérium, hogy egyetért a Magyar Pszichiátriai Társaság és az Országos Pszichiátriai Tanács keddi, közös sajtótájékoztatóján felvetett problémáinak nagy részével, mégis kiegészítő közleményt adott ki. Ennek valamennyi pontjával vitába szállnak a pszichiátria országos szervei: szerintük a minisztérium figyelmen kívül hagyja a pszichiátria fejlesztésének finanszírozását.Kurimay: Világszínvonalú kutatások szűntek meg


„Egyáltalán nem értünk egyet az Egszségügyi Minisztérium közleményében szereplő kijelentésekkel” – mondta el a Medipress kérdésére Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. „Elsősorban az OPNI bezárása körüli vita az, amely nem tisztázott, ugyanis ez nem pusztán betegellátási problémát jelent” – folytatta. „Nem csak, mint ellátási intézmény szűnt meg, hanem komoly kutatási, kulturális és muzeális értéknek is számított a hűvösvölgyi intézmény. Egészen a bezárásig, világviszonylatban is elismert kutatócsoportok végezték itt komoly tudományos munkájukat. Megszűnésével ezek a teamek felbomlottak, az orvosok pedig szétszéledtek” – magyarázta Dr. Kurimay. „A pszichiátriai tevékenységek és kutatások szétszórásával pedig nem lehet magas színvonalú betegellátást végezni”.
„Kiemelte az egészségügyi tárca a Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Osztály újra működésbe állítását. Valójában szó sincs erről” – reagált az elnök. „A Tündérhegyi osztály soha nem szűnt meg működni, csupán új helyre, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe költöztették. Ezért nem értjük, hogy miért szerepel a közleményben az újra működésbe állítás. Nem vitatjuk, és soha nem is vitattuk azonban, hogy a Szanatórium utcában működő intézmény korszerűbb, mint a Tündérhegyen volt”.


Nem működik a LEGOP


„Az ágykapacitások tekintetében elmondható, hogy az OPNI bezárásával közel 200 rehabilitációs ágy szűnt meg a pszichiátriai gyógyításban” – hangsúlyozta Kurimay doktor. „Míg az ágykapacitásokra vonatkozó törvényrendelet előtt 4,2 ágy jutott tízezer lakosra, addig a törvény hatályba lépését követően ez az érték 3,1-re módosult, vagyis több mint 1100 aktív ágy megszűnését eredményezte”.
„Igaz ugyan, hogy a Lelki Egészség Országos Program kidolgozásában együttműködött az MPT, az OPT és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium is, finanszírozás hiányában azonban ez a program nem életképes”– fejtette ki az MPT elnöke. „Az Egészségügyi Minisztérium pályázatokat ugyan kiír, de a pályázni kívánó intézmények mind alulfinanszírozottak, tehát esélyük sincs a nevezésre, és a pályázati pénzek elnyerésére”.


Hiánycikk a gyermekpszichiáter


„Nagyon rossz helyzetben van továbbá a gyermekpszichiátria is Magyarországon” – mondta Dr. Kurimay Tamás. „Hiába beszél az Egészségügyi Minisztérium 30 aktív ágyról a Heim Pál Gyermekkórház Delej utcai gyermekpszichiátriáján, ha egyszerűen nincs szakember, aki ellátná az ott fekvő betegeket” – egészítette ki. „Soha nem vetettük fel problémaként a gyermekpszichiátriák nem megfelelő ágyszámát. Azt azonban igen, hogy nincs elég pszichiáter és pszichológus, akik gyógyítanák az oda érkező gyerekeket” – hangsúlyozta. „Megközelítőleg 70-80 gyermekpszichiáter dolgozik jelenleg is, és jóval több, a jelenlegi mintegy ötszörösére lenne szükség szakemberből ahhoz, hogy a pszichiátriai gyógyítás megfelelő színvonalon működhessen Magyarországon”.