Krízishelyzetben van a pszichiátria

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint válságban van a pszichiátria; kétszer annyi pszichiáterre és nagyobb anyagi megbecsülésre lenne szükség. Kurimay Tamás az elmúlt időszak brutális gyilkosságairól szólva azt mondta: ezek az esetek nem mindig előzhetők meg, de a pszichiátriai társaságok javaslatai szerint a szakma és a lakosság is sokat segíthet.

Krízishelyzet van a mentális betegek ellátásának területén, jóval több pénzre és a mostaninál kétszer több, jobban fizetett pszichiáterre lenne szükség - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.
Kurimay Tamás hozzátette: a rendszer jelenleg hiányosan működik, mivel kevés az orvos, a betegekre gyakran csak néhány perc jut a pszichiátriai gondozókban, márpedig ennyi idő alatt nem lehet érdemi munkát végezni, vagy felismerni az esetleg lappangó veszélyeztető állapotot.
A szakértő hangsúlyozta: a mentális betegséggel élők nem veszélyesebbek a társadalomra, mint bárki más, ezt nemzetközi statisztikák is bizonyítják. Ha azonban az ilyen problémákkal küzdőket nem, vagy nem megfelelően kezelik, az agresszív cselekmények száma emelkedik, különösen akkor, ha a társadalomban is feszültség van.
Nem lehet minden tragédiát megelőzni, azok bekövetkeztének esélyét azonban jelentősen csökkenteni lehet, ha a mentális betegséggel élők köré szerveződő ellátórendszert fejlesztjük - magyarázta a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.
Kurimay Tamás megjegyezte: ha valaki úgy érzi, hogy lelki, mentális problémája van, mindenképpen kérjen segítséget, fordulhat elsőként például a háziorvosához.
InfoRádió - Gál Ildikó