Charta alakult a gyermekek internetes védelmére

http://hvg.hu/Tudomany/20100324_gyermekbarat_internet_charta

A gyermekeknek a digitális világ veszélyei elleni védelmére Gyermekbarát Internet Chartát alapítottak tanárok, pszichológusok, informatikai és gyermekvédelmi szakemberek, valamint a rendőrség részvételével; az újonnan létrehozott mozgalmat szerdán indították el Budapesten.

A rendőrség Teve utcai igazgatási központjában tartott konferencia résztvevői arra próbáltak választ találni, miként lehet megóvni a gyerekeket a digitális világ veszélyeitől, hogy ne válhassanak bűncselekmények áldozataivá, személyiségfejlődésük ne sérüljön, s ne érhessenek el bizonyos tartalmakat, miközben nem korlátozzák számukra az információkat. A felkért előadók a hatályos jogszabályokat, a médiafogyasztási szokásokat és a gyermekek biztonságos internethasználatának lehetőségeit ismertették.

A több mint száz meghívott résztvevővel a konferencia elején elindították a Gyermekbarát Internet Charta mozgalmát annak érdekében, hogy hasznos és barátságos oldalakkal találkozhassanak a világhálóra látogató gyerekek, és hatékonyabb munka indulhasson el Magyarországon az oktatás, a tartalomfejlesztés, a szabályozás és a jogalkalmazás, valamint az új technológiák szélesebb körű alkalmazása terén.

Tamás Gábor ezredes, a Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy az internethasználók, főként a gyermekek, védtelenek, nincs veszélyérzetük, ha fellépnek a világhálóra, és tudatlanságukat, hiszékenységüket kihasználva könnyen áldozatokká válhatnak. Példaként említette, hogy közösségi oldalakon több százezren kitárják magánéletüket vagy megadják személyes banki adataikat, de óriási veszélyt jelentenek a pedofil jellegű bűncselekmények is.

Megjegyezte, hogy a digitális, internetes bűnözés ellen a rendőrség a Nemzeti Nyomozó Irodán belül külön egységet állított fel, de a bűnüldöző hatóság csak egy kis szeletét tudja ellátni az ilyen jellegű feladatoknak, ugyanis "nagy a látencia". Szólt arról: több mint 40 országra kiterjedő pedofilhálózatokat bukattak le külföldi társszerveikkel közösen, egy összehangolt akcióban, s az álbanki levelek kapcsán is nemzetközi együttműködésben dolgoznak.

Schiroky Vilmos, a Biztonságos Böngészés Program koordinátora elmondta, hogy létezik egy olyan, általuk Magyarországon kifejlesztett és ingyenesen elérhető szűrőprogram, amely a számítógépekre feltelepítve megóvhatja a gyerekeket az internet veszélyes tartalmától és a pedofilokkal való online beszélgetésektől. A számos más, angol és magyar nyelvű program közül ez a változat valóban szűr, miközben nem korlátozza az információt - közölte, hozzátéve: az adatbázisba rendezett 300, a szülők által is beállítható szó alapján a szoftver képes arra, hogy a veszélyt észlelve azonnal megszüntesse a kapcsolatot a beszélgetők között, képeket és tartalmakat tiltson le.

A szűrőszoftvert már 450 iskola több mint 20 ezer számítógépére és hatezer háztartásban telepítették fel eddig - mondta. Schiroky Vilmos kiemelte: a program abban számít újdonságnak, hogy a tartalmak, fotók, adatok fel-, illetve letöltéséhez külön szülői engedély szükséges, így a gyerekek nagyobb biztonsággal használhatják a világhálót.

Pukler Gábor, a Magyar Telekom Nyrt. üzletág-igazgatója szerint az internet mellett a televízió és a mobiltelefon is veszélyt jelenthet a gyerekek számára, ugyanis a "károsan ható tartalmak" ezeken keresztül is könnyen elérhetők. Saját felmérésükre utalva megjegyezte, hogy egy adott vidéki általános iskola 3. és 7. osztályos tanulói között mindenkinek van mobiltelefonja, és 70 százalékuk úgynevezett okos telefonnal, vagyis a legmodernebb, internetet is használható készülékkel rendelkezik. Hozzátette: a szülők képzését is fontosnak tartják, e célból már több programot is elindítottak. A távközlési szakember a civil és magánszféra közös fellépése mellett a kormányzati szerepvállalás fontosságát hangsúlyozta az internet biztonságos használata érdekében.

Sylvester Nóra, a Nemzeti Hírközlési Hatóság informatikaszabályozási igazgatója megemlítette, hogy a digitális védelemre már 2004 óta léteznek hazai jogszabályok, és az idei évtől lépett hivatalba a digitális ügyekért felelős uniós biztos. A szakember szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy az internet jó dolog, fontos a szülő-gyermek közötti bizalom megteremtése, de szem előtt kell tartani azt, hogy "csak egy klikkre vannak a gyermekek a veszélytől".