Ellátórendszer híján vannak a lelki betegek

http://www.magyarhirlap.hu/belfold/ellatorendszer_hijan_vannak_a_lelki_betegek_.html

Az OPNI bezárása nyomán drámai helyzet alakult ki az országban

Noha a pszichiátriai zavarok előfordulásának gyakorisága mára elérte a népbetegségek szintjét, sem a szakemberek, sem az ágyak számát, sem pedig a finanszírozást tekintve nem javult a helyzet az ellátórendszer rossz emlékű 2007-es átalakítása, a Lipót bezárása után.

Németh Attila vezető szakorvos szerint azóta sem történt olyan érdemi kormányzati lépés, amely a lelki betegek fölfedezésének, gyógyításának és rehabilitációjának könnyítését célozta volna meg. A Magyar Pszichiátriai Társaság és az Országos Pszichiátriai Központ vezető szakemberei egyetértenek abban, hogy - mivel a lelki egészséget az unió prioritásnak tekinti - Magyarországon a kormányprogram szintjére kell emelni a Lelki Egészség Országos Programját, és megvalósításához biztosítani kell az anyagiakat.

A két grémium közös állásfoglalása szerint az ellátást csak jól működő megelőző és rehabilitációs járóbeteg-szolgálat biztosíthatja. Az egyre több agresszív és igazságügyi pszichiátriai eset ellátása érdekében korszerű, úgynevezett magas biztonságú osztályokat kell létrehozni, elkülönítve az ilyen betegeket a "normál" gondozottaktól. A lelki beteg hajléktalanok kezeléséhez első lépcsőben a fővárosban sajátos profilú részlegek kialakítását javasolják a szakemberek.

Mivel a pszichiátria Magyarországon mind az orvoslásban, mind a szakápolás terén hiányszakma, életpályamodellel kell támogatni a képzést. Ugyanakkor a Lipót egykori gyógyító-, oktató-, kutatóközpontját új szervezet létrehozásával kell pótolni.

Niczky Emőke