Erkölcsi elmebeteg

http://www.168ora.hu/itthon/hetkoznapi-pszichopatak-52750.html?print=1

Hétköznapi pszichopaták

A pszichopátia az egyik legrégibb személyiségzavar, a pszichopatákat ma divatos szóval antiszociális vagy disszociatív személyiségnek hívjuk. A pszichopátia hasonlóan a mentális zavarok többségéhez, egy skála mentén közelíthető meg, melynek egyik végén találhatók azok, akik a törvénnyel, a társadalmi normákkal nem kerülnek összeütközésbe, bár a környezetükben lévő személyekre károsan hatnak, másik végén, azok, akik a súlyos tüneteik miatt bűncselekményeket követtek el, és megérdemelt büntetésüket töltik a fegyházakban. Náluk már orvosi értelemben vett zavarról van szó.


Sokan úgy gondoljuk, ez utóbbiak a pszichopaták, ami igaz, de a teljes igazság ennél sokrétűbb. Nem véletlen, hogy az átlag lakosság 3-4%-ban megtalálható pszichopátiás zavar, és jellemző tulajdonságaikat figyelembe véve bárhol, bármilyen rétegben, foglalkozásban előfordulhatnak.

Azokról a pszichopatákról, akik törvényt sértenek, sokat tudunk, hiszen számtalan film, irodalmi alkotás alapjául szolgál félelmet keltő, minden erkölcsi és emberi értéket nélkülöző személyiségük. A skála másik végén található, hétköznapi pszichopatákról jóval kevesebb ismerettel rendelkezünk. Néha olyan személyekről van szó, akik elismert tagjai a társadalomnak. Bármely szakmában, bármely területen megtalálhatók, épp a rájuk jellemző személyiségjegyeik miatt akár vezető pozícióban is.

A pszichopaták jellemzően nem érzékeli saját zavarukat, és főnként a környezetüknek okoznak jelentős károkat. Nincs bűntudatuk, ha valami rosszat tesznek a környezetüknek, a környezetükben lévő embereknek, ezért nem éreznek felelősséget. Becsapnak, folyamatosan manipulálnak, kihasználnak másokat, felelőtlenek is egy bizonyos szintig, de ez nem jelenti azt, hogy a törvénnyel, a társadalmi normákkal összeütközésbe kerülnek. Súlyos esetben előfordul ez is, ők azok, akik börtönbe kerülnek.

A hétköznapi pszichopaták normatartó keretek közt is találnak lehetőséget hajlamaik kiélésére, így megbecsült szerepük lehet a társadalomban. Elég végiggondolnunk, hogy bizonyos pozíciók betöltéséhez milyen képességek, személyiségjegyek dominanciája szükséges, és rögtön megértjük, mért található olyan sok pszichopata a sikeremberek közt. A törtető karrierista esetében fontos, hogy mások érdekeit figyelmen kívül hagyja. Magas intelligenciájúak, nagyon jó beszélgetőpartnerek, szimpatikusak, szórakoztatóak, meggyőzőek.

A hagyományok megszűnése, a társadalmi változások mely globálisan zajlanak, mindenhol kedveztek a pszichopaták megjelenésének, felemelkedésének.

- A gazdasági válság felerősítette a pszichopaták megjelenését a vezetői posztokon? – kérdeztem Balogh Kamillát a Kútvölgyi Klinika klinikai szakpszichológusát.

- A gazdasági válság önmagában nem növelte megjelenésük gyakoriságát, inkább megszokottabbá, láthatóbbá, a társadalmi keretbe jobban beilleszthetővé váltak az ilyen típusú vezetők. Itt is, mint annyi más területen, az elnevezésen, a címkézésen nagy hangsúly van. Kérdés, milyen címkét adunk ennek a jelenségnek. Az agresszivitás, törtetés a mai társadalomban – különösen most – felfogható akár egy meghatározott cél érdekében kialakult szükséges tulajdonságként. Egy ilyen vezetőre akár azt is mondhatjuk, célja érdekében, a cég érdekében bármit megtesz. A mostani helyzetben a karrier szempontjából előnyös személyiségjegyek előtérbe kerültek. Mindehhez a normák változása nyújtotta a táptalajt.

A pszichopata személyiségnek genetikai-biológiai alapja van, ami már a gyerekkorban, a viselkedésében megmutatkozik. Sokkal ingerkeresőbbek, nagyobb a mozgásigényük, és mindezt megerősítheti egy terheltebb vagy szerencsétlen szülői háttér. A nehezen kezelhető gyereknél előfordul, hogy a szülőktől folyamatos elutasítást kapnak, ami visszaüt felnőttkorban. A gyermekkori sérülés miatt nem igazán tudják, milyen az igazi kötődés. Éppen ezért nincs barátjuk, és párkapcsolatban sem képesek együttműködni. Rettegnek, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ezért nem is tudnak érzelmi kapcsolatot kialakítani. Azért nem tudják az érzelmeiket kifejezni, mert nincsenek rá szavaik, azt sem tudják mi az: szeretni. Éppen ezért nem is képesek a másikra odafigyelni, ha érzelmekről beszél, hiányzik belőlük az empátia készsége.

Remekül tudnak manipulálni, tudják, mit szeretne a másik hallani, állandóan figyelnek, hiszen egy kicsit paranoidok is. 14 éves kortól szinte reménytelen a kezelésük, és ez érvényes a felnőttekre is.

- Kifejezetten gonoszak? - kérdem a szakembertől.

- Hétköznapi pszichopaták ugyanúgy, mint a súlyos pszichopaták nem alapvetően gonoszak, ők egyszerűen nem látnak rá ezekre a dolgokra. Van egy maghiedelmük: nekem kell dominálnom, különben én leszek az áldozat. Mindenki ki akar használni, ezért jogom van kihasználni az embereket.

Jellemző rájuk a pszichopata báj. Első látásra nem tűnnek olyannak, akik átvernek másokat, egyáltalán nem látszanak agresszívnek, és emiatt is juthatnak olyan magas pozícióba. Felületes szemlélőként kedves jó, benyomású embernek tűnnek. Hosszabb távon ugyanakkor nem tudnak harmonikus, bizalomteli kapcsolatot kialakítani, hiszen a felszínes kapcsolat mögött a másik állandó kihasználása, átverése bújik meg. Legfőbb céljuk a dominálás, a helyzet uralása. Ha kudarc éri őket, az első dolguk, hogy másokat felelőssé tesznek. A morális gátak alól folyamatosan kicsúsznak. Ezt a megborult személyiségszerkezetet, akár erkölcsi elmebetegségnek is nevezhetnénk.

Éppen ezért nem is szoronganak, szeretik a veszélyes helyzeteket, és tudják magukról, hogy mennyire tartanak tőlük mások. Nem bírják unalmat, és a frusztrációt, attól idegesek lesznek, hamarabb lobbannak. Ha megélik, hogy fenyegetve vannak, vagy a szabadságukat érzik elveszni, esetleg veszítenek, képesek kijönni a sodrukból. Az alacsony a frusztráció-toleranciájuk miatt hirtelen lesznek nagyon agresszívek.

Kérdés az, vajon mit tehetünk, ha a környezetünkben találkozunk pszichopatával. Ha túl akarunk járni az eszükön, okosan kell cselekednünk, hiszen magas intelligenciával rendelkeznek, rafináltak, és gyorsan vág az eszük, ezért tanácsosabb inkább távol tartani magunkat tőlük.

Ha semmiképpen nem tudjuk kikerülni őket, akár azért, mert a családunkban vagy a munkahelyünkön van ilyen személyiségtorzulásos ember, akkor leginkább a határt kell nagyon erősen meghúzni a kapcsolatban, mert kifejezetten kártékonyak lehetnek mások számára

Bűntudatot keltenek másokban, ezzel bújnak ki a felelősség alól, és mindezt olyan meggyőzően teszik, hogy ha valaki kicsit kevésbé erős személyiség, hosszú ideig rágódhat a dolgon, magában keresve a hibát, pontosan úgy, ahogy a pszichopata beállította. Az ilyen vezető gyakran elhiteti az alkalmazottal, hogy nem igazán jó munkaerő, és ezzel tartja függőségben. Akár 3-4 év is eltelhet, mire az illető rájön, hogy ezzel manipulálták. És ez a jobb eset, mert legalább rájött. De számtalan emberben pont emiatt marad egy kisebbrendűségi érzés. Átlagember az ilyen személyiségtorzulást nagyon nehezen tudja feldolgozni. Legjobb módszer felismerni és futni. Mást nem igen lehet tenni velük, mert nem lehet hatni rájuk. Amennyire lehet, el kell kerülni őket.