Késsel gyilkolt az elbocsátott kínai gyógyász

http://www.magyarhirlap.hu/pp_hir_nyomtat.php?hir_id=192787

Nyolc diákot késelt halálra és öt másikat sebesített meg egy férfi Kelet-Kínában tegnap - adta hírül a Hszinhua hírügynökség. Az ámokfutó valamivel reggel hét óra után kezdte el az öldöklést Fucsien tartományban, a Nanping városbeli általános iskola bejáratánál.

Hat tanuló rögtön, kettő a kórházba szállításuk után halt meg. A megsebesített diákokat kórházban ápolják, a tizenkét éves Liu Luyit még mindig az intenzív osztályon kezelik.

Édesanyja így nyilatkozott: "Minden elsötétült, amikor gyermekem tanára reggel nyolckor felhívott, és közölte, hogy a fiamat megszúrták. Még mindig kritikus az állapota, de remélem, hamar felépül." Az őrizetbe vett 41 éves férfi korábban orvosként dolgozott, de mentális problémai miatt egyes források szerint elbocsátották munkahelyéről, mások szerint ő maga nyújtotta be lemondását.

Az eset után a mintegy kétezer fős iskolát - amelyet a hárommilliós város egyik legjobb intézményeként tartanak számon - bezárták, a diákokat a szüleik hazakísérték.

Az iskolai mészárlások egyáltalán nem ritkák Kínában, hátterükben általában idegrendszeri problémák vagy személyes sérelmek állnak. A mostanihoz hasonló eset történt Anhuj (Anhui) tartományban 2005-ben, ahol 16 iskolást sebzett meg egy ámokfutó. A Honan tartományban lévő Zsucsung gimnáziumának kollégiumában pedig egy férfi nyolc középiskolást halálra késelt, és négyet megsebesített 2004 őszén. Két évvel korábban egy iskolaigazgató az egyik kollégáját megölte, másik kettőt pedig megsebesített lőfegyverrel Lanzouh városában.

Hazánkban eddig csak egyetlen hasonló eset történt, amikor a huszonhárom éves pécsi orvos szakos egyetemista, G. Ákos egyik hallgatótársát megölte, három másik embert pedig megsebzett tavaly decemberben. Az idén februárban pedig az ELTE jogi karán tanuló S. Ábelt fogta el a rendőrség, mert a gyanú szerint azt tervezte, hogy meggyilkol 22 embert.