Hátborzongató tragédia - nem járt pszichiátriai kezelésre a gyilkos

http://www.mno.hu/portal/701840#

MNO - KN
Lapértesülés szerint nem járt pszichiátriai kezelésre a tényői gyilkos, csak orvosi tanácsot kért.

A Kisalföldnek név nélkül nyilatkozó pszichológus elmondta: háromszor találkozott a férfival, aki hétfőn meggyilkolta két gyermekét és feleségét, majd magával is végzett. Hozzátette: azt javasolta a férfinak, hogy panaszai súlyosbodása esetén forduljon pszichiáterhez, mert gyógyszeres kezelésre lesz szüksége.

"Az alapján, amit a két fiatal elmondott nekem, s ahogy a férj viselkedett a tragédia előtt egy hónappal, nem volt okom mentőt hívni, hogy azonnal vigyék a kórházba, s tartsák bent" - mondta a szakember. Közölte: noha rákérdeztek, a férfi "inkább hárította, nem hozta külön szóba", hogy évtizedekkel ezelőtt az édesapja önkezével vetett véget az életének.

(Kisalföld, MTI)

Az Európai Bizottság álláspontjával is ellentétes az a hazai eljárási rend, amely a "ritka betegek" számára hozzáférhető és érdemi terápiák támogatását javasolja - így a immuntrombocitopénia nevű ritka betegség esetében is.

Az említett autoimmun betegség miatt például csupán alig kétszázan lehetnek érintettek hazánkban, és bár létezik megfelelő terápia, a betegek mégis rettegésben élnek, mire a kezelés időpontja elérkezik.

Tudta?Az immuntrombocitopénia (ITP) a vérlemezkéket megtámadó autóimmun betegség, előfordulása kb. 50/1 millió lakos évente. E betegségben az immunrendszer hibás működése miatt olyan antitestek jelennek meg a beteg szervezetében, amik reakcióba lépnek a vérlemezkékkel, elpusztítják azokat, és a csontvelőben történő vérlemezke-képződés is csökkent aktivitást mutat. Jellemzően két formája van a betegségnek: gyermekek esetében a folyamat hevenyen keletkezik és magától képes megszűnni, ezzel szemben felnőttekben jelentkezve jellemzően krónikus betegséget jelent. A felnőtt betegek zöme 40 év körüli nő.
A terápiához szükséges kérelmek jóváhagyása ugyanis hosszú papírmunkával jár, ami alatt jelentősen romolhat az érintettek állapota.

A terápia alkalmazásához minden egyes alkalommal Egyedi Méltányossági Kérelmet (EMK) kell benyújtani az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP). Jóllehet, az egészségbiztosítónál általában zöld utat adnak a kérelemnek, ám az engedélyezéshez szükséges adminisztráció olykor hetekig is húzódhat. A betegek állapota viszont - a kórforma jellegéből adódóan - gyorsan és radikálisan romolhat, szinte egyik napról a másikra. Az érintettek minden alkalommal attól tartanak, hogy későn érkezik meg a jóváhagyás.

A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége (www.rirosz.hu) a Hematológiai Szakmai kollégiummal karöltve régóta szorgalmazza az eljárási rend egyszerűsítését, ám mindeddig semmi nem történt az ügyben. Ezúttal egy levélben fordultak az egészségügyi miniszterhez.