Mentőövet kapnak a hajléktalanok

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=274310

Bővül a krízisprogram: azok, akik a gazdasági válság miatt veszítették el otthonukat, lakásbérleti támogatást kérhetnek. A részleteken még dolgoznak, de várhatóan áprilistól igélnyelhetnek legfeljebb 300 ezer forintot azok, akik legalább egy 18 év alatti gyereket nevelnek. Bár a krízisprogram április 30-ig tart, az új támogatás tovább él.

Összesen 250 millió forintból legalább 800 családon segíthetnek, a kérvényeket pedig nem a regionális nyugdíjbiztosító, hanem a Hajléktalanokért Közalapítvány bírálja majd el.

Lakásbérleti támogatással bővül a Krízisalap-program, akár már áprilisban pályázhatnak azok, akik a gazdaság válság miatt veszítették el a lakásukat - tájékoztatta lapunkat a szociális minisztérium tanácsosa. Herpai Balázs a részletekről elmondta, legalább hat-, legfeljebb tizenkét havi albérleti díjat, de maximum 300 ezer forintot kaphatnak azok, akik 2008. szeptember 30-a után voltak kénytelenek elhagyni otthonukat, és legalább egy 18 év alatti gyereket nevelnek.

A 250 millió forintos forrást a krízisalapból biztosítják, de a programhoz kapcsolódó más támogatással ellentétben nem a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, hanem a Hajléktalanokért Közalapítvány kezeli a pénzt és dönt a támogatásról. Bár a krízisprogram április 30-ig tart, a lakhatási támogatásra ezt követően is lehet pályázni. Az előzetes számítások szerint 800 család segítésére elegendő a forrás. A kedvezményezett családokat mentor segíti, aki az albérlet felkutatásába és az álláskeresésbe is bekapcsolódik. Herpai Balázs megjegyezte, hogy a további részleteken még dolgozik a közalapítvány.

A Krízisalap-program tavaly augusztusban indult azért, hogy gyors, egyszeri segítséget nyújtson a válság miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került családoknak. Azóta többször módosították a szabályokat, az egyik legfontosabb változás, hogy Mesterházy Attilának, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének kérésére április 30-ig meghosszabbították a krízisalap működését és ehhez 500 millió forintot is átcsoportosítottak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének bírságbevételeiből. Többek között azok igényelhetnek pénzt, akik a válság nyomán veszítették el a munkahelyüket, legalább 20 százalékkal csökkent a jövedelmük, vagy lakáshitelük havi törlesztő részletének növekedése eléri a 20 százalékot. Feltétel még, hogy a háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg a nettó minimálbért, azaz a 60 ezer 236 forintot.

Tavaly november 15-étől egy új jogcímmel is bővült a program, 50 ezer forint összegű támogatást igényelhet az, akinek otthonában kikapcsolták az áramot vagy a gázt, vagy nincs vezetékes gázszolgáltatás. A támogatást közvetlenül a szolgáltatónak utalják, a hátralék törlesztése után fennmaradó összegből az előrefizető kártyás mérőórát töltik fel, vagy havi számlajóváírásként jelenik meg, ezek hiányában pedig a kérelmező a támogatást készpénzben kapja meg.
Jelenleg csaknem 5 milliárd forint van a kasszában.

A programot 1 milliárddal indította a kormány, a többi pénzt gazdasági társaságok, költségvetési szervek, és magánszemélyek, többségében szocialista politikusok fizették be. Legtöbb, csaknem 37 ezer kérelem az Észak-alföldi, legkevesebb, 6400 a Nyugat-dunántúli regionális nyugdíjigazgatósághoz érkezett. Eddig több mint 112 ezren kaptak összesen 4 milliárd 200 millió forint összegben támogatást. Átlagosan 37 ezer forintot utaltak, áram- és gázszolgáltatáshoz 656-an kaptak segítséget.

Muhari Judit / Népszava