A gyilkosságokhoz a pszichiátriai kezelés hiánya vezetett

http://www.mno.hu/portal/702738#

Több pszichiátert, több szakrendelőt, és a mentális problémákkal küzdő betegekről szóló kormányprogramot javasol a Magyar Pszichiátriai Társaság. A szervezet azért szedte pontokba a tennivalókat, mert az elmúlt hetekben több olyan gyilkosság is történt, ahol az elkövető pszichiátriai vagy pszichológiai kezelés alatt állt.

A Magyar Pszichiátriai Társaság azt mondja, az összes ilyen eset nem előzhető meg, de a rendszer leépítése szerepet játszhatott a tragédiákban. Az Egészségügyi Minisztérium szerint egy beteg sem maradt ellátatlanul, de több javaslattal egyetértenek.

Három napja egy diáklány ugrott ki egy szegedi kollégium harmadik emeletéről, öngyilkos akart lenni. Már régóta járt pszichiátriára. Akárcsak az az ügyvédnő, aki két nappal korábban Szombathelyen ölte meg idős édesanyját. Az a férfi is depressziós volt, aki a múlt héten Tényőn gyilkolta meg feleségét és két kislányát, majd magával is végzett, de a pécsi egyetemi ámokfutó, vagy az ELTE-n lövöldözni akaró joghallgató is pszchiátriai kezelés alatt állt.

Pszichiáterek szerint nem biztos, hogy meg lehetett volna előzni ezeket a gyilkosságokat, de az, hogy egyre több ilyen eset van, már a rendszer hibáinak is betudható. Szerintük a fő probléma az, hogy kevés a szakrendelő, és a betegeknek sokat kell várniuk, hogy egyáltalán eljussanak a rendelésre.

A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint az ágazatban dolgozóknak több fizetést kellene kapniuk, és a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) is pótolni kellene. A cél az volna, hogy egy olyan területet, épületet kapjanak, ahol speciális ambulanciák, illetve osztályok működhetnek.

A minisztérium szerint az OPNI betegeit más kórházakban helyezték el, ettől az évtől már a pszichiátria is hiányszakmának minősül, így a rezidenseknek több pénz jár érte.