Kevés a pszichiáter sok a tragédia

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/keves-a-pszichiater-sok-a-tragedia.html?print=1

Kevés a pszichiáter, alig jut idő a betegekre, és nincs elég férőhely az egészségügyi intézményekben. A pszichiáterek ezzel magyarázzák, hogy az utóbbi időben egyre több tragédiát okoznak a mentális problémákkal küzdők. A szakemberek szerint az elmúlt évtizedben leépült a pszichiátriai ellátórendszer.


Múlt hétfőn egy tényői férfi megölte két gyermekét és feleségét, néhány nappal később egy szombathelyi nő végzett édesanyjával. Ez csak két olyan bűncselekmény a közelmúltból, mikor az elkövető pszichiátriai betegséggel küzdött. A pszichiáter szakma állítja: a mentális problémákkal élők ellátásában komoly hiányosságok vannak, részben ezért egyre gyakoribbak az ilyen esetek. Az utóbbi időszakban évi öt-hat tragédia történt, míg korábban négy-öt évente egyszer lehetett hasonlóról hallani - mondja Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke. "Amikor a szakma oldaláról megnéztük és elemeztük ezeket az eseményeket, akkor egyikben sem tapasztaltunk közvetlen szakmai hiányosságot. De hogy ezek az emberek nem jutottak el az ellátó hálózatba, az nemcsak rajtuk múlott, hanem azon is, hogy a pszichiátriai ellátó hálózat ma nehezebben elérhető és helyenként csak hosszú sorban állás után áll rendelkezésre" - fogalmazott a szakember.

A pszichiátriai gondozók több hetes várólistát vezetnek, egy betegre átlagosan öt perc jut, ami maximum gyógyszerfelírásra elegendő, terápiára nem. Az országban mindenhol - így Budapesten is - vannak olyan kórházi osztályok, ahol egy-két pszichiáter lát el száz beteget. Az Országos Pszichiátriai Intézet bezárásával párhuzamosan több mint húsz százalékkal csökkent a férőhelyek száma, az agresszív betegek ellátása pedig sehol sem megoldott. Bár tavaly elkészült a lelki egészség országos programja, az ebben leírt tennivalókból eddig semmi nem valósult meg - sorolja a gondokat Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Az Egészségügyi Minisztérium azt ígérte rádiónknak, közleményben reagál a pszichiáterek felvetéseire, ám ez adásunkig nem érkezett meg.

Dobozi Pálma