Így alszunk mi magyarok 2010 alvásfelmérés

http://ots.mti.hu/news.asp?view=1&newsid=61234

Budapest, 2010. március 19., péntek (OTS) - Az "Alvás Világnapja" alkalmából 18565 fő megkérdezésével Internetes felmérést végzett a Naturhome.hu "Így alszunk mi, magyarok - 2010." címmel. A felmérés célja a magyar alvásszokások megismerésére, alváskultúránk feltérképezésére. Az eredmények összevetésre kerültek a múlt év hasonló időszakában végzett vizsgálatokkal. A kutatás szakmai partnere a napidoktor.hu.

Egyre többen kialvatlanok

Tavalyhoz képest némileg emelkedett a kialvatlansággal küzdők száma. A válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten s csupán 3% számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

Idén később fekszünk és korábban kelünk, összességében kevesebbet alszunk, mint 2009-ben. Hétköznap minden második ember (56%) fekszik este 9-11 között, 8% 9 előtt, s 36% tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6 előtt kezdődik legtöbbünknek (40%), 6-7 között ébred 35%, s 7 óra után ébred minden negyedik ember.

A nappali fáradtság komoly probléma

Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól.

Az előző évhez képest 3%-kal emelkedett az álladó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról.

Emelkedett a hetente 40 óránál többet munkával töltők aránya, minden második ember (49%) vállal pluszmunkát. Náluk 2%-kal magasabb az állandó alvásproblémák előfordulása, többen (67%) ébrednek fáradtan reggelente mint a kevesebbet dolgozók és körükben kiugróan magas, 90% azok arány, akik a stresszesen zárják napjaikat.

A fiatalok nem alszanak eleget!

Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% kialvatlan, nem alszik eleget, s 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

Ezek az adatok a fiatalok körében roppant aggasztóak, hiszen a kialvatlanság rontja a teljesítőképességet, az immunrendszer védekezőképességét, számos krónikus betegség előidézője, s jelentősen emeli a depresszió kockázatát.

"Jól, pihentetően aludni tudni kell, enélkül nincs egészség. Sok esetben apró életmódbeli változtatásokkal - úgymint a mozgás, táplálkozás, hálóhely átalakítása - is jelentősen javul alvásunk minősége" - hangsúlyozta Nagy Gyöngyi, a naturhome.hu alvástanácsadója.

Hozzátette: "Vannak azonban olyan tünetek - súlyos horkolás, éjszakánként ok nélküli, gyakori ébredés, huzamos kialvatlanság és fáradtság - melyek alvásbetegségre utalhatnak. Aki úgy érzi, hogy számára gondot jelent az alvás, forduljon mielőbb szakemberhez - az alvásbetegségek gyógyíthatóak!"

További információkért a témáról és alvással kapcsolatos kérdésekben kérem, keresse Nagy Gyöngyit a 20/9 585 273 telefonon vagy nagy.gyongyi@naturhome.hu