Elképesztő: már ehhez is lusták vagyunk

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=273022

Meredeken emelkedik az előkészített ételek eladásának aránya. A megváltozott életvitelnek köszönhetően egy porcikánk se kívánja végigjárni a folyamatot, melynek során a krumpli a zacskóból a vágódeszkán át eljut a lábosig. Talán nem véletlen, hogy a krumpli pucolást anno a hadseregben büntetésként alkalmazták?

Sokan úgy érzik, hogy az ilyen jellegű előkészítő munkálatok értékes perceket vesznek el életükből, melyeket akár filmnézéssel is tölthetnének. Egy brit felmérés szerint az elmúlt két évben az emberek egyszerűen átszoktak a "lusta ételekre", azaz az előre felszeletelt gyümölcsökre, zöldségekre vagy például a reszelt sajtra.

A témával foglalkozó szakértők arra a már létező jelenségre hívják fel a figyelmet, hogy azok az emberek, akik anyagilag jól állnak, általában időhiánnyal küszködnek. Egy közgazdász szerint - aki gyerekeket tanít az egészséges étkezésről - az előkészített hozzávalók torzítják az ételről és annak származásáról való felfogásunkat. Sokat dolgozom gyerekekkel, akik közül néhányan azt hiszik, hogy a tej a tigristől vagy a csirkétől származik. Az egzotikus gyümölcsöknél jó ötlet lehet, ha az új ízeket az előre szeletelt ételek által ismertetjük meg a gyerekkel ahelyett, hogy egy egészet vennénk. Később viszont gondot okozhat, hogy a gyereknek fogalma se lesz róla, miképp is néz ki az egész gyümölcs - mondta el a szakértő.

A készre vágott ételek nyilvánvalóan átalakítják a főzési szokásokat is. Nem mintha egy hagyma felszelése rendkívüli tehetséget igényelne, de az emberek egyszerűen túl elfoglaltnak tartják magukat a konyhai pepecseléshez. Így ezek a lusta hozzávalók lusta szakácsokat eredményeznek, és eltűnik a főzés varázsa azáltal, hogy már az előkészületeket megspóroltuk a félkész termékekkel.

Mi a helyzet az előreszeletelt zöldségek, gyümölcsök tápanyagértékével? Egyes szakértők szerint sok esetben elveszik a vitamin azáltal, hogy a felvágott nyersanyag huzamosabb ideig áll a műanyag zacskóban. Persze még mindig jobb ez, mintha zsírban dúskáló ételekkel tömnénk magunkat - teszik hozzá mások.