Down kórosok kávéháza Törökországban

http://www.informed.hu/?tPath=/print/betegsegek/betegsegek_reszletesen/pediatrics/congenital/chromosome&article_print=yes&article_id=225389

Egy nemrég megnyitott isztambuli kávézó Down-kóros személyzetet alkalmaz. Amikor az ember belép, első látásra semmiben sem különbözik az Isztambul belvárosában megnyílt Müsisyenler Kahvesi (Zenészek kávéháza) a többi hasonló helytől - addig legalábbis, amíg a vendég nem rendel. A kávézó ugyanis Down-szindrómás felszolgálókat alkalmaz. Az alkalmazottakat egyszerű ötletek segítik munkájuk elvégzésében. Így például a vendégek nem a szokásos módon, bemondással adják fel rendelésüket, hanem az asztalokon elhelyezett nyomtatott cédulákon jelölik be, mit kívánnak fogyasztani. Az asztalokat pedig más-más színűre festették, így képesek a pincérek megkülönböztetni őket.

Az egy hónapja indított kísérlet egy nagyobb program része, amely révén elfoglaltságot és megélhetést kívánnak biztosítani szellemi fogyatékosok számára. A kávéházban tevékenykedő négy fiatal hétvégenként dolgozik, és ezért fejenként 25 lírát (mintegy 3150 forintot) keresnek. Hét közben pedig egy speciális iskolába járnak, ahol többek között írni és olvasni tanulnak.

"Fiatal Down-kórosok annál magabiztosabbá és aktívabbá válnak, minél inkább van lehetőségük emberekkel érintkezni" - magyarázta Orhan Yilmaz, a kávéházi program vezetője.

Reményei szerint a jövőben több hasonló ötlettel fogják Törökországban támogatni a szellemi fogyatékosok jobb társadalmi elfogadtatását.

(MTI)